Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Google οδήγησε S&P 500 και Nasdaq σε νέα υψηλά

Ανοδο πάνω από 1% κατέγραψε ο Nasdaq, σκαρφαλώνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά μαζί με τον S&P 500. Άλμα 10% για Alphabet. Ράλι 9% για Twitter και Starbucks. Σε υψηλό δύο μηνών το δολάριο.

Η Google οδήγησε S&P 500 και Nasdaq σε νέα υψηλά

Tα ισχυρά κέρδη της Alphabet οδήγησαν τον S&P 500 και τον Nasdaq σε νέα ρεκόρ την Παρασκευή, με στήριξη και από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε λιγότερο από ότι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο.

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 27.192 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 1,1% υψηλότερα στις 8.330 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,74% στις 3.025 μονάδες.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 1,8%.

Η επίδοση αποδίδεται στην αυξημένη προσωπική κατανάλωση, καθώς και στις ενισχυμένες δαπάνες σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, που αντιστάθμισαν τη συρρίκνωση που κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι επενδύσεις μη κατοίκων.

Σημειώνεται πως στο δεύτερο τρίμηνο οι αμερικανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,2% σε ετήσια βάση, με τις εξαγωγές υπηρεσιών να πλήττονται περισσότερο καθώς υποχώρησαν κατά 5,6%.

«Ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η αγορά, ούτε μια πολύ αρνητική μέτρηση που θα έδειχνε ότι η οικονομία επιβραδύνεται επικίνδυνα ούτε μια πολύ ισχυρή που θα ανάγκαζε τη Fed να αλλάξει πορεία» δήλωσε αναλυτής της National Securities στη Νέα Υόρκη «Δείχνει ότι η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά όχι τόσο για να σηκωθεί κόκκινη σημαία».

Μετά από δύο εβδομάδες ανακοινώσεων, περίπου το 75% των 218 εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα ως τώρα έχουν υπερβεί τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στο ταμπλό, η Starbucks πραγματοποίησε ράλι 9%, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφέ στον κόσμο εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων των τελευταίων τριών ετών.

Η Alphabet, η μητρική της Google, πραγματοποίησε άλμα 10,2%. Ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη τα οποία ήταν καλύτερα των προβλέψεων, καθώς και ένα τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους $25 δισ.

Ειδικότερα, η Alphabet εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή $14,21 έναντι πρόβλεψης για $11,30, ενώ συνολικά τα κέρδη μετά τους φόρους έφτασαν τα $9,9 δισ.Τα έσοδα ανήλθαν στα $38,94 δισ. από $38,15 που αναμένονταν. 

Άλμα 9,7% σημείωσε η μετοχή του Twitter. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε έσοδα 841 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση και καλύτερα του αναμενομένου, ανακοίνωσε το Twitter για το δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού του έτους. Τα διαφημιστικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 727 εκατ. δολάρια και ενισχύθηκαν κατά 21% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2018. Εν τω μεταξύ, ο μέσος αριθμός ενεργών χρηστών ανήλθε σε 139 εκατ. σε καθημερινή βάση και εμφάνισε αύξηση 14% σε ετήσια βάση

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,2% στα 56,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 0,2% στα 1.416 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο μηνών έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε σε 1,112 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,07%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v