Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η Wall Street μετά το sell-off

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στο επίκεντρο. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 1,76% το αμερικανικό 10ετές. Σε νέο υψηλό έξι ετών ο χρυσός.

Ανακάμπτει η Wall Street μετά το sell-off

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές μετά τη χθεσινή βουτιά, τη μεγαλύτερη από το 2018, καθώς η κεντρική τράπεζα της Κίνας έσπευσε να ισχυροποιήσει το γουάν έναντι του δολαρίου.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,7% στις 25.901 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,18% υψηλότερα στις 7.814 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,89% στις 2.869 μονάδες. 

Τη Δευτέρα η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού υποχώρηση κάτω από το επίπεδο του 7 προς 1, πυροδοτώντας ανησυχία για νομισματικό πόλεμο.

«Καθώς προχωράμε, η σταθεροποίηση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας είναι το βασικό κλειδί για ευρύτερη σταθεροποίηση της αγοράς» σημειώνει αναλυτής της The Sevens Report σε σημείωμα του. «Aν η κλιμάκωση συνεχιστεί, αυτό θα προκαλέσει πλήρη υποχώρηση, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Fed. Και πιστεύω ότι μια ακόμα μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης δεν πρόκειται ουσιαστικά να αντισταθμίσει έναν παρατεταμένο και κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο» σημειώνει.

Την Τρίτη , η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει κέρδη 0,4% στα 54,9 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,07% στα 1.477 δολάρια ανά ουγκιά, αγγίζοντας νέο υψηλό έξι ετών.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει άνοδο έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται μία μονάδα βάσης υψηλότερα στο 1,76%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v