Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο έριξε τη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή των απωλειών την τεχνολογία. Η χειρότερη εβδομάδα του 2019 για τον S&P. Συνεχίζει να προβληματίζει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας. Ανέλαμψε το πετρέλαιο μετά την «βουτιά» της Πέμπτης.

Το εμπόριο έριξε τη Wall Street

Σε κλοιό πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η Wall Street μετά την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς 10% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, «η κακή συμπεριφορά» της Κίνας επί δεκαετίες προκάλεσε πολλά προσκόμματα στο «ελεύθερο εμπόριο» κι εξώθησε την Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς και να λάβει άλλα μέτρα».

Από την πλευρά, ο κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι, δήλωσε πως οι απειλές περί επιβολής επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά δεν είναι σωστός ούτε εποικοδομητικός τρόπος να επιλυθεί η διένεξη των ΗΠΑ με την Κίνα για το εμπόριο.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει συμφωνία η οποία θα αυξάνει τις εξαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τραμπ δήλωσε συγκεκριμένα πως θα υπογράψει μία συμφωνία «που θα μειώνει τoυς εμπορικούς φραγμούς στην Ευρώπη και θα διευρύνει την πρόσβαση για τους Αμερικανούς αγρότες και κτηνοτρόφους».

Στο μέτωπο της απασχόλησης, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι μισθοί κατέγραψαν ήπια άνοδο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 164.000 νέες θέσεις εργασίας από 193.000 τον Ιούνιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,7%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,37% ή 98 μονάδες στις 26.485, ο S&P σημείωσε πτώση 0,73% στις 2.932 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,32% στις 8.004 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 2,6%, ο S&P 3,1% και ο Nasdaq 3,9%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+1,8%) και McDonalds (+1,53%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-4%) και Dow Inc (-2,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,7% στα 55,41 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στα 1.432 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο έχασε 1,8% ενώ ο χρυσός κέρδισε 2,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1110 δολ. από 1,1085 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,85%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v