Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθύ κόκκινο στη Wall Street με το βλέμμα στην Κίνα

Μεγάλη πτώση σημειώνουν οι δείκτες υπό το φόβο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Έκτη ημέρα απωλειών για τον S&P 500. Άλμα πάνω από 1% για τον χρυσό. Στο 1,77% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βουτιά 4,7% για Apple.

Βαθύ κόκκινο στη Wall Street με το βλέμμα στην Κίνα

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ασιατικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

O Dow Jones υποχωρεί 2,86% ή 758 μονάδες στις 25.899 μονάδες. Ο Nasdaq κινείται 3,5% χαμηλότερα στις 7.721 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 2,89% στις 2.847 μονάδες, καταγράφοντας την έκτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών. 

Οι δείκτες οδεύουν στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2019.

Το sell off στις παγκόσμιες αγορές πυροδοτήθηκε από την κίνηση της Κίνας να επιτρέψει στο νόμισμα της να υποχωρήσει σε χαμηλό 10 ετών έναντι του δολαρίου.

«Αφού κατέγραψαν σημαντικά κέρδη για τον Ιούλιο, οι τιμές των παγκόσμιων μετοχών ξεκίνησαν τον νέο μήνα με το αριστερό, λόγω της διστακτικότητας που έδειξε η Fed ως προς την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και την εκ νέου κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας Κίνας-ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση νέων δασμών από τον Τραμπ» ανέφερε υπεύθυνος στρατηγικής στη CFRA.

O Dow Jones βούτηξε 2,6% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από τον Μάιο. Ο S&P 500 υποχώρησε 3,1%, ενώ ο Nasdaq διολίσθησε 3,9%.

Το κινεζικό γουάν βρίσκεται στο 7,083 έναντι του δολαρίου, πέρα από το όριο του 7 προς 1 που θεωρείται ως «ορόσημο» για την αγορά. Η Wall Street Journal μετέδωσε ότι το γουάν υποχώρησε ως και 1,9% στο 7,1087 έναντι του δολαρίου.

Οι απώλειες των αμερικανικών μετοχών διευρύνθηκαν μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν σταματήσει να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας,  ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 53,1 μονάδες τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2016.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν μια μέτρηση στις 55,5 μονάδες.

Τον Ιούνιο ο δείκτης βρισκόταν στις 55,1 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1,5% στα 54,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 1,2% στα 1.474 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,117 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει επτά μονάδες βάσης στο 1,776%. H καμπύλη αποδόσεων, η οποία αποτυπώνει τη διαφορά ανάμεσα σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών τη Δευτέρα.

Στο ταμπλό, ράλι πραγματοποιούν οι μετοχές των κατασκευαστών όπλων και πυρομαχικών. Η μετοχή της Sturm Ruger, η οποία παράγει τα AR-556, ενισχύθηκε 4,1%. Άλμα 5,3% σημειώνει η μετοχή της American Outdoor Brands, μητρικής της Smith & Wesson.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple βουτάει 4,7% στα 194 δολάρια, ενώ απώλειες 4,1% σημειώνει η μετοχή της IBM. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v