Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Πάουελ τρόμαξε τη Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 330 μονάδες. Προβλημάτισαν οι δηλώσεις Πάουελ μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια. Σε υψηλό δύο ετών το δολάριο.

O Πάουελ τρόμαξε τη Wall Street

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street μετά την αναμενόμενη απόφαση της Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 2 με 2,25% από 2,25 με 2,5% προηγουμένως λόγω του αντίκτυπου των παγκόσμιων εξελίξεων στο οικονομικό outlook, αλλά και εξαιτίας των «υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων».

Αρχικά η Wall Street αντέδρασε ήπια πτωτικά ωστόσο το αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε με τον Dow Jones να υποχωρεί ακόμα και 400 μονάδες μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ πως η μείωση των επιτοκίων είναι μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στις οικονομικές συνθήκες και δεν πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και Κινέζων Αξιωματούχων για το Εμπόριο, διήρκησαν, μετά βίας, μισή ημέρα πριν ολοκληρωθούν σήμερα, με μια κοφτή απάντηση από το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Ντοναλντ Τραμπ, να μην χρονοτριβούν.

“Είναι άσκοπο να λες σε άλλους να πάρουν φάρμακα. όταν εσύ είσαι ο ασθενής”, δήλωσε η Εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Apple καθώς τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,18 δολ. και τα έσοδα στα 53,8 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 2,10 δολ. και έσοδα στα 53,39 δις. δολάρια. Σημειώνεται ότι τα κέρδη ανά μετοχή ήταν μειωμένα 7% σε σχέση με πέρυσι ενώ αντίστοιχα τα έσοδα ήταν αυξημένα 1%.

Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 156.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ADP την Τετάρτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Econoday προέβλεπαν άνοδο κατά 155.000.

Τον Ιούνιο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις είχαν προσθέσει 112.000 θέσεις εργασίας.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,23% ή 333 μονάδες στις 26.864, ο S&P σημείωσε πτώση 1,09% στις 2.980 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,19% στις 8.175 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2,2%) και Pfizer (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-2,8%) και UnitedHealth (-2,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,9% στα 58,58 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.435 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε υψηλό δύο ετών σε σχέση με το ευρώ στο 1,1068 δολ. από 1,1157 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,02%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v