Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τη «βουτιά» της Δευτέρας. Επέστρεψε πάνω από τις 26.000 μονάδες ο Dow Jones. Παραμένουν οι ανησυχίες για το εμπόριο. Νέο υψηλό έξι ετών για τον χρυσό. Υποχώρησε το πετρέλαιο.

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Ανέκαμψε η Wall Street από τις χθεσινές απώλειες- τις μεγαλύτερες του 2019- παρόλο που συνεχίζεται η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον αναμένεται να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου μετά την εσκεμμένη –κατά της ΗΠΑ- υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος σε χαμηλό 11 ετών και σε αναλογία επτά γουάν έναντι ενός δολαρίου.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε πολύ ισχυρή θέση».

«Τεράστιες ποσότητες χρήματος από την Κίνα και άλλα μέρη του κόσμου εισρέουν στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας, επενδύσεων και επιτοκίων! Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση. Εταιρείες έρχονται επίσης στις ΗΠΑ μαζικά. Είναι υπέροχο να το βλέπει κανείς!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Επίσης ανέφερε ότι οι Αμερικανοί αγρότες γνωρίζουν πως η Κίνα δεν είναι σε θέση να τους πλήξει και ότι ο πρόεδρος τους στάθηκε στο πλευρό τους και έκανε ότι δεν έκανε κανένας άλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, θέση για την νομισματική πολιτική της Κίνας πήρε και ο αξιωματούχος της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, προβλέποντας πως η Κίνα δεν θα επιτρέψει στο γουάν να υποτιμηθεί περαιτέρω καθώς είναι πολιτική του Πεκίνου να κρατάει το νόμισμα ισχυρό για να παρέχει σταθερότητα στην εγχώρια οικονομία.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,21% ή 312 μονάδες στις 26.029, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,3% στις 2.881 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,39% στις 7.833 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,9%) και Walt Disney (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Dow Inc (-0,8%) και Walgreens Boots (-0,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,9% στα 53,63 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό έξι ετών καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στα 1.484 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1195 δολ. από 1,11204 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,72%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v