Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street με «βαρίδι» τα ομόλογα

Το σήμα ύφεσης που στέλνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αντισταθμίζουν την αισιοδοξία για το εμπορικό μέτωπο. Κέρδη για χρυσό και αργό. Βουτιά 7% για Philip Morris.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street με «βαρίδι» τα ομόλογα

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς το βάθεμα της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων επαναφέρει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,07% στις 25.893 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,15% χαμηλότερα στις 7.842 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,01% στις 2.878 μονάδες. 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βούτηξε λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στο 1,48% από το 1,51%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,53%. Αυτό το αρνητικό spread μεταξύ των δύο τίτλων κατά 5 μονάδες βάσης επανέφερε στο επίκεντρο τους φόβους για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Η αντιστροφή της καμπύλης θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους δείκτες πρόβλεψης μελλοντικών υφέσεων. 

Τη Δευτέρα οι δείκτες ανέκαμψαν από το sell off της Παρασκευής, μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ομάδα του στην Ουάσιγκτον την Κυριακή και ζήτησε να ξεκινήσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες.

Το επενδυτικό κλίμα είχε λάβει στήριξη την Τρίτη και από την ανακοίνωση μέτρων από το Πεκίνο, που έχουν στόχο την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών, μεταξύ των οποίων και η δυνητική άρση των περιορισμών στις αγορές αυτοκινήτων. 

Η είδηση έδωσε ώθηση στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανικών, με αυτές των Ford και General Motors να ενισχύονται 0,6% και των Fiat και Ferrari πάνω από 1%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Πίστης (FHFA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε κατά 4,8% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Μάιο ο δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 5,2%.

Επιβράδυνση της ανόδου των τιμών των κατοικιών έδειξε και ο δείκτης S&P Case-Shiller. Ειδικότερα, ο δείκτης κατέγραψε ετήσια άνοδο 3,1% τον Ιούνιο από 3,3% τον Μάιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 0,7% στα 54,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,2% στα 1.540 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Philip Morris βουτάει 7% στα 71 δολάρια, μετά την ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την Altria. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v