Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street

Βαριές απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας να παίρνει φωτιά. «Βουτιά» 620 μονάδων για τον Dow Jones. Οργή Τραμπ κατά Πεκίνου και Πάουελ. Νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα.

Sell off στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την οργισμένη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας με αφορμή την επιβολή επιπλέον δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσω Twitter ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα που θα γνωστοποιήσει σήμερα το απόγευμα (αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας), ενώ... διέταξε τις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγική τους δραστηριότητα από την Κίνα στις ΗΠΑ και κατηγόρησε το Πεκίνο πως αποκόμισε τρισεκατομμύρια δολάρια κλέβοντας αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία. Επίσης διέταξε τις αμερικανικές εταιρείες διανομής να σταματήσουν κάθε παράδοση του παυσίπονου Fentanyl που παράγεται στην Κίνα και που όπως είπε ο ίδιος ευθύνεται για τους θανάτους 100.000 Αμερικανών κάθε χρόνο.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά και κατά του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά την ομιλία του στο Τζάκσον Χολ, σχολιάζοντας σε μήνυμά του στο Twitter πως δεν γνωρίζει αν ο μεγαλύτερος εχθρός της χώρας είναι ο (Κινέζος πρόεδρος) Σι ή ο (επικεφαλής της Fed) Τζερόμ Πάουελ.

Νωρίτερα, δασμούς-αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 75 δισ. δολαρίων είχε ανακοινώσει η Κίνα. Σύμφωνα με το Reuters, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ενημέρωσε ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 5% ή 10% σε 5.078 προϊόντα που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνουν αγροτικά προϊόντα, πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα.

Στη Wall Street, o Dow Jones «βούλιαξε» 2,37% ή 621 μονάδες στις 25.631, ο S&P σημείωσε πτώση 2,59% στις 2.847 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3% στις 7.751 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+4,8%), American Express (+4,2%) και Intel (-4,1%) ενώ άνοδο κατέγραψε μόνο ο τίτλος της Boeing (+0,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,1% στα 54,17 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Απριλίου 2013 καθώς κινήθηκε υψηλότερα 1,9% στα 1.537 δολ./oz.

Στην εβδομάδα το πετρέλαιο έχασε πάνω από 1% και ο χρυσός κέρδισε 0,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1149 δολ. από 1,1082 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 1,52%. Σημειώνεται ότι για άλλη μια φορά υπήρξε αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων του 10ετούς με του 2ετούς ομολόγου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v