Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street με ώθηση από εμπόριο και Fed

Κέρδη πάνω από 1% καταγράφουν οι δείκτες, με το βλέμμα στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας. Απώλειες για τον χρυσό. Ενισχύεται το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 1,72% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Ράλι στη Wall Street με ώθηση από εμπόριο και Fed

Oι αμερικανικές μετοχές κινούνται υψηλότερα την Παρασκευή για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση καθώς η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο αντιπρόεδρο δημιουργεί προσδοκίες για αποκλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ. 

O Dow Jones ενισχύεται 1,85% στις 26.987 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2% υψηλότερα στις 8.109 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,4% στις 2.991 μονάδες. 

Την Πέμπτη, ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,6% στις 26.496 μονάδες, ενώ αντίστοιχη άνοδο κατέγραψαν και οι S&P 500 και Nasdaq. 

O Τραμπ υποστήριξε ότι η πρώτη ημέρα των συνομιλιών πήγε «πολύ καλά» και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Λιου Χε αργότερα την Παρασκευή. Η WSJ μετέδωσε ότι οι όροι μιας συμφωνίας μπορεί να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα, ένα κοινό σύμφωνο που θα αποτρέπει την υποτίμηση του γουάν και αναστολή των δασμών που σχεδιάζουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα.

Οι μετοχές έλαβαν ώθηση και από την ανακοίνωση της Fed την Παρασκευή ότι θα αγοράζει περίπου $60 δισ. αμερικανικών κρατικών ομολόγων τον μήνα για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν «άφθονα αποθεματικά» στο τραπεζικό σύστημα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε 0,2% τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος, μετά την πτώση του Αυγούστου.

Η άνοδος του περασμένου μήνα οδηγήθηκε από το υψηλότερο κόστος πετρελαίου, που ενισχύθηκε κατά 2,3%. Εξαιρουμένου του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών ήταν 0,1% χαμηλότερες.

Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν καθοδικά κατά 1,6%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,03% στα 54,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,15% στα 1.481 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Το βρετανικό νόμισμα σημειώνει άλμα 1,5% έναντι του αμερικανικού, εν μέσω προσδοκιών ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται 4 μονάδες βάσης, στο 1,71%.

Στο ταμπλό, η Caterpillar σημειώνει άνοδο 3,75%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v