Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street. Αισιοδοξία για το εμπόριο. Προβλημάτισαν οι εργοστασιακές παραγγελίες. Πτώση 2,7% για τα McDonalds. Στο 1,78% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι εξετάζονται τοποθεσίες στις ΗΠΑ προκειμένου ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για να υπογράψει την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.

Επιπλέον, θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη δήλωση του υπουργού Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος ότι θα χορηγηθούν σύντομα άδειες στις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα τους επιτρέπει να κάνουν πωλήσεις στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei.

Ωστόσο προβλημάτισαν τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ μετά τις κατώτερες των αναμενόμενων εργοστασιακές παραγγελίες τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,6% έναντι πτώσης 0,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή των McDonalds (-2,7%) μετά την απόφαση του ΔΣ να αποπέμψει τον διευθύνοντα σύμβουλό Στιβ Ίστερμπρουκ εξαιτίας της ερωτικής του σχέσης με υπάλληλο, κάτι που παραβίαζε την πολιτική της εταιρίας.

Το διοικητικό συμβούλιο έκρινε ότι ο 52χρονος Ίστερμπρουκ, που ήταν επικεφαλής της McDonald's από το 2015, «επέδειξε κακή κρίση» σε ό,τι αφορά τη σχέση αυτή, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. Ο Ίστερμπρουκ αποχωρεί και από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,42% ή 115 μονάδων στις 27.462, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,39% στις 3.078 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,56% στις 8.433 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+4,8%) και Walgreens Boots (+4,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-3,8%) και McDonalds (-2,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,6% στα 56,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.511 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1130 δολ. από 1,1166 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 1,78%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v