Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 270 μονάδων για τον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι εβδομάδων σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης. Προβληματισμός για εμπόριο και μεταποίηση. Άνοδος για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο. Στο 1,83% το 10ετές ομόλογο.

Απώλειες 270 μονάδων για τον Dow Jones

Πτώση στις Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο εμπόριο και στα στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι επαναφέρει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται από Βραζιλία και Αργεντινή.

«H Bραζιλία και η Αργεντινή είναι σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματός τους, κάτι που δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Γι’ αυτό, άμεσα, επαναφέρω τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που φτάνουν στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες», σημείωσε.

Επιπλέον για άλλη μια φορά ο πρόεδρος τον ΗΠΑ αναφέρθηκε στη Fed.

«H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αναλάβει δράση, έτσι ώστε οι χώρες, οι οποίες είναι πολλές, να μην εκμεταλλεύονται πλέον το ισχυρό δολάριο μας, υποτιμώντας περαιτέρω τα νομίσματά τους. Αυτό δυσκολεύει πολύ τους βιοτέχνες και τους αγρότες μας όσον αφορά την εξαγωγή των προϊόντων τους. Πιο χαμηλά επιτόκια και χαλάρωση Fed!»

Στο μεταξύ, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε αδύναμη και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα το ινστιτούτου ISM.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ISM διολίσθησε στις 48,1 μονάδες από 48,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 49,4 μονάδες.

Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,96% ή 270 μονάδες στις 27.783, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 3.114 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,12% στις 8.567 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Coca Cola (+0,5%) και Exxon Mobik (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-2,8%) και American Express (-2,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,4% στα 55,96 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.469 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1083 δολ. από 1,1019 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,83%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v