Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανηφόρισε η Wall παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Google, Facebook, Netflix και Amazon οδήγησαν τα κέρδη, διαγράφοντας τις μικρές απώλειες στην έναρξη της συνεδρίασης. Στο επίκεντρο η σχέση ΗΠΑ-Ιράν. Κέρδη 1% για τον χρυσό, πτώση για το αργό. Στο 1,80% το 10ετές Treasury.

Ανηφόρισε η Wall παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Συγκρατημένες θετικές κινήσεις σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές μετά την αρνητική έναρξη συνεδρίασης, τη Δευτέρα, την ώρα που οι ανησυχίες για την ένταση ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον παραμένουν υψηλές, μετά τον θάνατο κορυφαίου Ιρανού στρατηγού από αμερικανική επίθεση.

Ο Dow Jones έκλεισε 0,24% υψηλότερα ή 68 μονάδες, στις 28.703,42, αφότου νωρίτερα υποχωρούσε 216 μονάδες.

Ο S&P 500 έκλεισε επίσης ανοδικά κατά 0,34%, στις 3.245,97 μονάδες, ενώ o Nasdaq έκλεισε με μεγαλύτερη άνοδο (+0,56%), στις 9.071,47 μονάδες.

Οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν τα κέρδη. Facebook και Amazon ενισχύθηκαν κατά περίπου 1%, ενώ το Netflix και η μητρική της Google, Alphabet, κατέγραψαν κέρδη 3,1% και 2,7% αντιστοίχως. Αναλυτής της Pivotal Research αναβάθμισε την Alphabet σε buy από hold, βλέποντας νέα πιθανά έσοδα υπό τον νέο CEO, Sundar Pichai.

Τα μικρα κέρδη της Δευτέρας έρχονται σε αντίθεση με την απότομη πτώση της Παρασκευής, όταν οι Dow Jones και S&P 500 είχαν τη χειρότερη μέρα του τελευταίου μήνα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την αεροπορική επίθεση που σκότωσε τον Ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Αν έψαχνε κανείς έναν λόγο για να πουλήσει, τον απέκτησε», σημειώνει ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής στη National Securities.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι θα πλήξει 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στόχους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει γρήγορα και δυσανάλογα κατά της Τεχεράνης, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι μπορεί να κλείσει νέα πυρηνική συμφωνία. Δήλωσε επίσης σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. 

Οι φόβοι για διαταραχή στον εφοδιασμό της πετρελαϊκής αγοράς τροφοδότησαν την άνοδο του αργού, με τον μαύρο χρυσό να φτάνει την Παρασκευή στο πιο υψηλό σημείο από τον Απρίλιο (+3%). Στο trading της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $62,73 ανά βαρέλι (-0,5%).

Ανοδικά ο χρυσός (+1%), στα 1.567,50 δολάρια/ουγγιά.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ενισχύθηκε ο τομέας των υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο, επιτυγχάνοντας τον πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων πέντε μηνών.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο δείκτης ΡΜΙ επιχειρηματικής δραστηριότητας ενισχύθηκε στις 52,8 μονάδες, από 51,6 τον Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις πρώτες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 52,2 μονάδες.

Παράλληλα, ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ δείκτης ανήλθε στις 52,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, έναντι πρώτης εκτίμησης για 52,2 -υψηλότερα από τις 52 μονάδες του Νοεμβρίου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury με άνοδο δύο μονάδων βάσης, διαμορφώνεται στο 1,80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v