Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall

Θετικά γύρισε ο Nasdaq, ελαφρώς ανοδικά ο S&P 500, σταθερός ο Dow. Κατηφορίζουν από τα ρεκόρ οι δείκτες, με το επίκεντρο στη M. Ανατολή. Ενισχυμένος ο τομέας υπηρεσιών τον Δεκέμβριο. Σε υψηλό εξαετίας ο χρυσός. Κέρδη 2% για τη μετοχή της Google.

Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall

Μικρές κινήσεις σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές μετά την αρνητική έναρξη συνεδρίασης, τη Δευτέρα, την ώρα που οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσινγκτον παραμένουν υψηλές, μετά τον θάνατο κορυφαίου Ιρανού στρατηγού από αμερικανική επίθεση.

Ο Dow Jones σχεδόν αμετάβλητος, στις 28.631 μονάδες, ο S&P 500 κινείται ελαφρώς ανοδικά κατά 0,1%, στις 3.237 μονάδες, ενώ θετικά γύρισε και ο Nasdaq (+0,2%), φτάνοντας στις 9.034 μονάδες.

Την Παρασκευή, οι Dow και S&P 500 είχαν τη χειρότερη μέρα του τελευταίου μήνα -είχε προηγηθεί η είδηση για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Οι φόβοι για διαταραχή στον εφοδιασμό της πετρελαϊκής αγοράς τροφοδοτούν την άνοδο του αργού, με τον μαύρο χρυσό να φτάνει την Παρασκευή στο πιο υψηλό σημείο από τον Απρίλιο (+3%). Τη Δευτέρα το αμερικανικό αργό προσθέτει ακόμη 1% κέρδη, στα $63,60 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια άνοδο φτάνει στα 69,45 δολάρια.

Στο πιο υψηλό των τελευταίων έξι ετών φτάνει ο χρυσός, στα 1.577 δολάρια/ουγγιά, ενώ η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται χαμηλότερα από το 1,8%, μετά την έναρξη της νέας χρονιάς υψηλότερα από το 1,9%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι θα πλήξει 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και στόχους σημαντικούς για τον ιρανικό πολιτισμό, εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή αμερικανικά συμφέροντα.

Ισχυρές πιέσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η ανακοίνωση του Ιράν, ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς που θέτει η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του σε όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, προκαλεί ανησυχίες παγκοσμίως.

Στο μέτωπο των δεδομένων, ανοδικά κινήθηκε ο τομέας των υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο, επιτυγχάνοντας τον πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων πέντε μηνών.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο δείκτης ΡΜΙ επιχειρηματικής δραστηριότητας ενισχύθηκε στις 52,8 μονάδες, από 51,6 τον Νοέμβριο. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις πρώτες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 52,2 μονάδες.

Παράλληλα, ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ δείκτης ανήλθε στις 52,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, έναντι πρώτης εκτίμησης για 52,2 -ενισχυμένος από τις 52 μονάδες του Νοεμβρίου.

Αλμα άνω του 2% σημειώνει η μετοχή της Alphabet (Google), αφότου αναλυτής της Pivotal Research την αναβάθμισε σε buy από hold, βλέποντας νέα πιθανά έσοδα υπό τον νέο CEO, Sundar Pichai.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v