Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Απότομο φρένο τράβηξε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Απώλειες 9,3% και 15,1% για τους S&P 500 και Dow Jones φέτος, ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφουν το 2020 οι μετοχές της Amazon και του Netflix. Αλμα 6% για το αργό.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες προσπάθειες για το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,7% στις 24.051 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,78% στις 2.907 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση κατά 0,29%, φτάνει στις 9.167 μονάδες.

Oι κορυφαίες υγειονομικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών καταθέτουν σήμερα σε Επιτροπή της Γερουσίας, η οποία εξετάζει τα σχέδια για το άνοιγμα των επιχειρήσεων, των σχολείων και άλλων τομέων της χώρας που έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού.

Ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, κεντρικό πρόσωπο στην ομάδα κρίσης του Λευκού Οίκου για τον νέο κορωνοϊό, προειδοποίησε σήμερα για τις «πολύ σοβαρές» επιπτώσεις μιας πρόωρης επανεκκίνησης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας κι επισήμανε ότι οι αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ενδέχεται να είναι «υψηλότερος» από τον επίσημο απολογισμό.

«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πολύ σοβαρές», εάν μια πολιτεία, μια πόλη, μια περιοχή αποφασίσουν να ανοίξουν την οικονομία χωρίς να έχουν εκπληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις, κυρίως να έχει καταγραφεί για ένα διάστημα 14 ημερών υποχώρηση της επιδημίας, είπε ο κ. Φάουτσι, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται προς τις τεχνολογικές εταιρείες, των οποίων οι επιχειρήσεις δείχνουν πιο ανθεκτικές την εποχή του κορωνοϊού. Οι μετοχές της Amazon και του Netflix καταγράφουν κέρδη 30% φέτος, ενώ της Microsoft άνοδο ύψους 18%.

Αν και έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά του Μαρτίου, οι S&P 500 και Dow είναι ακόμη σε αρνητικό έδαφος φέτος, με πτώση 9,3% και 15,1%, αντίστοιχα. Ο τομέας της Ενέργειας παραμένει ο χειρότερος, με απώλειες 36% το 2020.

Οι traders αξιολογούν τις απόπειρες ανοίγματος της οικονομίας, καθώς και τους φόβους για δεύτερο κύμα κορωνοϊού. «Οι αγορές βρίσκονται εν μέσω αισιοδοξίας για το restart της οικονομίας και προσοχής λόγω και των οικονομικών δεδομένων», σημειώνει ο Mike Pyle, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της BlackRock Investment Institute

Στο μέτωπο των δεδομένων, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008 κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, καθώς η πανδημία «πάγωσε» την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. 

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε μηνιαία πτώση 0,8% τον Απρίλιο, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο της προηγούμενης χρονιάς ενισχύθηκε 0,3%. Τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,5%. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν μηνιαία πτώση 0,8% και ετήσια άνοδο 0,4%. 

Eν τω μεταξύ, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, διολίσθησε 0,4% σε σχέση με τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε σχέση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 1,4%. Αυτή είναι η μικρότερη άνοδος από το 2011. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό καταγράφει ισχυρά κέρδη κατά 6,5%, στα $25,7 ανά βαρέλι, ενώ το Brent κερδίζει 2,8%, στα $30,46. Oι τιμές του αργού ενισχύονται, με ώθηση από την αναπάντεχη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας για πιο βαθιά μείωση της παραγωγής τον Ιούνιο. Στόχος είναι η συγκράτηση της υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά, η οποία έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω βουτιάς της ζήτησης.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury διατηρείται στο 0,71%. Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,4%, στα 99,80.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Goldman Sachs υποχωρεί 2,6% στα 178 δολάρια.

Πτώση 2,3% καταγράφει η μετοχή της Nike. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v