Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τις απώλειες η Wall Street

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» κινούνται οι δείκτες με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στον Πάουελ. Άνοδος για τον χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 0,66% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Διευρύνει τις απώλειες η Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα σχόλια του πρόεδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,78% στις 23.300 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,74% χαμηλότερα στις 8.883 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,8% στις 2.813 μονάδες. 

Σε ομιλία που έδωσε στο Peterson Institute for International Economics, ο κ. Πάουελ προειδοποιεί ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι αβέβαιες και υπογράμμισε τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης.

«Οι βαθύτερες και πιο παρατεταμένες υφέσεις μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ζημιά στις παραγωγικές ικανότητες της οικονομίας», αναφέρει ο κ. Πάουελ στο κείμενο της ομιλίας.

«Χρεοκοπίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ενδέχεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη για πολλά χρόνια», τονίζει.«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μια τέτοια έκβαση -και αυτό μπορεί να απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα» σημειώνει ο κ. Πάουελ.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 1,3% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,2% τον Μάρτιο.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 1,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2015. Τον Μάρτιο, ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 0,7%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1% στα 25,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,49%, στα 1.715 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,086 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 0,66%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Exxon Mobil καταγράφει απώλειες 3,5%, τις μεγαλύτερες από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκητ. 

Πτώση πάνω από 2% σημειώνει και η έταιρη πετρελαϊκή Chevron.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v