Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street

Οριακά υψηλότερα κινούνται οι Dow Jones και S&P ενώ υποχωρεί ο Nasdaq. Η απογοήτευση από τις λιανικές πωλήσεις και η αβεβαιότητα για το αδιέξοδο στο μέτωπο του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων στους επενδυτές.

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, με τον S&P 500 να βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε τον Φεβρουάριο αλλά χωρίς... καύσιμα.

Η απογοήτευση από τις λιανικές πωλήσεις Ιουλίου φρενάρει τις διαθέσεις. Επιπλέον, χαμηλά διατηρείται η όρεξη των επενδυτικών για δυναμικές κινήσεις, λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Κογκρέσου και Λευκού Οίκου για το νέο πακέτο στήριξη της οικονομίας στη σκιά του κορωνοϊού.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι δεν θα ξαναρχίσει συνομιλίες με τους Ρεπουμπλικάνους για το ζήτημα έως ότου αυξήσουν την προσφορά του πακέτου βοήθειας στο 1 τρισ. δολ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,2%. Ο Nasdaq 100 κινείται χαμηλότερα 0,15%. Οριακές ανοδικές κινήσεις 0,09% στον S&P 500 που προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να ξεπεράσει -για λίγες μονάδες- το ρεκόρ όλων των εποχών των 3.386.15 μονάδων.

Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 51% από τα χαμηλά του στις 23 Μαρτίου, καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες διογκώνουν τη ρευστότητα στις οικονομίες παγκοσμίως για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν μεικτή εικόνα. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Ιούλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες (2,3%). Οι λιανικές πωλήσεις εκτός των αυτοκινήτων αυξήθηκαν 1,9%, περισσότερο από το αναμενόμενο (1,2%).

Ωστόσο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι μετοχές στις ΗΠΑ πιθανότατα έχουν περισσότερες δυνάμεις για άνοδο, καθώς επηρεάζονται από τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης και την προσδοκία για την παραγωγή εμβολίων Covid-19 σύντομα.

Ο S&P 500 θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 3.600 μονάδες, γράφουν οι στρατηγικοί αναλυτές Ντομινίκ Γουίλσον και Βίκο Τσανγκ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν επικρατήσει η «συγκριτικά πιο αισιόδοξη» πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στα σενάρια της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και οι πραγματικές αποδόσεις ομολόγων κινηθούν υψηλότερα. Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3.373,43 μονάδες την Πέμπτη.

«Υπάρχει ακόμη περιθώριο για την αύξηση των τιμών στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με δεδομένη την πρόβλεψη για την παραγωγή εμβολίου σύντομα», ανέφερε το σημείωμα. «Οι βελτιωμένες κυκλικές προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσαν να ωθήσουν υψηλότερα τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων και να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των μετοχών».

Στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς, όπως ο Εντ Γιαρντένι της Yardeni Research και ο Τομ Λι της Fundstrat Global Research, αύξησαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για το τέλος του έτους.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ της ευρωζώνης

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% το β' τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, και κατά 15% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τότε που άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα σχετικά στοιχεία, το 1995.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,37%, 1,88% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, 1,86% ο δείκτης CAC του Παρισιού και 1,1% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v