Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα σε νέα υψηλά ο S&P

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά η Wall Street μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Κέρδη 160 μονάδων για τον Dow Jones. Επαναπροσεγγίζει νέα υψηλά ο S&P. Υψηλότερα ο χρυσός αφού πρώτα είχε υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 1.900 δολ./oz.

Με το βλέμμα σε νέα υψηλά ο S&P

Ενισχύεται η Wall Street καθώς οι επενδυτές περιμένουν να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξουν νέα στο μέτωπο της τόνωσης της οικονομίας για ένα νέο κρατικό πακέτο βοήθειας σε τομείς όπως η ανεργία και οι τοπικές ανάγκες στις πολιτείες.

Παράλληλα στην πολιτική σκακιέρα, ενόψει εκλογών του Νοεμβρίου ζυγίζουν την επιλογή της Κάμαλα Χάρις από τον Μπάιντεν ως της πρώτης αφροαμερικανης γυναίκας που φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο S&P 500 ενισχύεται 1,15% στις 3.372 μονάδες και θέλει μόλις 21 μονάδες για να ξεπεράσει και να ανέβει στο ιστορικό ρεκόρ των 3.393,52 μονάδων, της 19ης Φεβρουαρίου.

Ο Dow Jones κινείται υψηλότερα 0,6% στις 27.850 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,87% στις 10.984 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν νέα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, που αλληλοκατηγορούνται ότι αγνοούν τη σφοδρότητα της κρίσης και αρνούνται να συμβιβαστούν σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι παροχές για την ανεργία και η παροχή βοήθειας στις πολιτειακές και τοπικές αρχές.

Το αδιέξοδο μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο σχετικά με το πακέτο βοήθειας για τον κορωνοϊό εισήλθε στην 4η ημέρα, χωρίς συνομιλίες, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για επίδειξη αδιαλλαξίας. Η έλλειψη προόδου επιβεβαιώθηκε ξεχωριστά από τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, αλλά και τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Σχετικά με την Κάμαλα Χάρις η επιλογή της δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Την ώρα που οι ΗΠΑ κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν τους φυλετικών αδικιών, ο Μπάιντεν δεχόταν ισχυρές πιέσεις να επιλέξει μια μαύρη γυναίκα. Η Χάρις αναδείχθηκε σε δεινή υπέρμαχο της μεταρρύθμισης της αστυνομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, επικρίνοντας σφόδρα τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε θετικό έδαφος γύρισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπερνώντας την κατάρρευση του βρετανικού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως μετά την «κατρακύλα» του 20,4%, τα χειρότερα έχουν περάσει για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την άλλη πλευρά, η απειλή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας συντηρεί τις ανησυχίες στις αγορές, με αποτέλεσμα τα όποια κέρδη στα χρηματιστήρια να παραμένουν σε περιορισμένο επίπεδο.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,34% στις 372 μονάδες, κατά 1,12% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.223 μονάδες και κατά 0,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.046 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κινείται οριακά χαμηλότερα στις 12.934 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2% στα 42,40 δολάρια και η τιμή του χρυσού κινείται υψηλότερα 0,3% στα 1.950 δολ./oz.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v