Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία

Ξανά στο κόκκινο η Wall Street με τον Dow Jones να χάνει περισσότερες από 500 μονάδες. Επιστρέφουν οι ανησυχίες για νέα lockdown. «Βουτιά» 4,4% για το πετρέλαιο. Στο 0,66% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στην πανδημία

Απώλειες στη Wall Street καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη και μεγαλώνουν οι φόβοι για νέα lockdown στις οικονομίες.

«Ο σημαντικότερος λόγος της πτώσης στις χρηματιστηριακές αγορές είναι οι ανησυχίες ότι οδεύουμε ολοταχώς στην υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας», σχολίασε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής της Miller Tabak.

Στο μεταξύ, σταμάτησαν ξανά οι δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές – και πάλι γυναίκα- εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια, με την εταιρεία ωστόσο να μην δίνει λεπτομέρειες για τη νόσο, κάτι που προκαλεί την ανησυχία των ειδικών.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,85% ή 510 μονάδες στις 27.146, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,16% στις 3.281 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,13% στις 10.778 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (+2,5%) και Walmart (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (-5,5%) και Dow Inc. (-5%).

Υπενθυμίζεται ότι οι Dow Jones, S&P και Nasdaq υποχώρησαν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Αυτή ήταν η μακροβιότερη εβδομαδιαία πτώση από το 2019. Επίσης ο Nasdaq πλέον κινείται σε επίπεδα διόρθωσης καθώς έχει χάσει περίπου 11% από τα πρόσφατα υψηλά.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη και στο πακέτο στήριξης που διαπραγματεύονται Ρεμπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι θα υποστηρίξει ένα μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας για να ανακάμψει η οικονομία ενώ ο επικεφαλής επιτελείου του Λευκού Οίκου Μαρκ Μέντοους δήλωσε «περισσότερο αισιόδοξος για μια πιθανή συμφωνία».

Στο εταιρικό μέτωπο, την εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών ZeniMax Media, της μητρικής εταιρείας της Bethesda Softworks, ανακοίνωσε η Microsoft τη Δευτέρα. Το εν λόγω deal ανέρχεται στα 7,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ZeniMax Media, Robert Altman, η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών είχε στενή συνεργασία με τη Microsoft εδώ και δεκαετίες και αυτή η συμφωνία είναι μια φυσική εξέλιξη αυτών των ετών που συνεργάζονται.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 4,4% στα 39,31 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 2,1% στα 1.909 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,66%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6%σε σχέση με το ευρώ στο 1,1769 δολ. από 1,1842 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v