Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο Κογκρέσο

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες εν μέσω αισιοδοξίας για νέο πακέτο τόνωσης. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο 0,68% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Απώλειες για τον χρυσό.

Ανοδος στη Wall Street με το βλέμμα στο Κογκρέσο

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά το ντιμπέιτ των δύο υποψηφίων για την προεδρία, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα καταλήξουν σε συμφωνία για νέο πακέτο τόνωσης.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,5% στις 27.880 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,3% υψηλότερα στις 11.229 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,2% στις 3.377 μονάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι θα μιλήσει ξανά με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι για το νέο οικονομικό πακέτο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας κορωνοϊού την Τετάρτη, καθώς και ότι είναι «αισιόδοξος» για τις προοπτικές συμφωνίας.

«Λέω ότι θα κάνουμε ακόμη μία σοβαρή προσπάθεια. Είμαστε αισιόδοξοι πως μπορούμε να κάνουμε κάτι», είπε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Delivering Alpha που παρουσίασε το CNBC και το Institutional Investor. «Νομίζω ότι υπάρχει ένας λογικός συμβιβασμός εδώ».Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπάρξει «κατανόηση» μέχρι την Πέμπτη.

Όσον αφορά το χθεσινό προεδρικό ντιμπέιτ, οι επενδυτές ήλπιζαν ότι θα οδηγούσε σε έναν καθαρό νικητή, αλλά η χθεσινή τηλεμαχία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν φαίνεται να δημιούργησε μεγαλύτερη αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.

«Ήταν μια μακρά νύχτα και μένουν ακόμα πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν», υποστήριξε στο CNBC ο Ντάνιελ Ντέμινγκ της KKM Financial. «Έγινε εμφανές ότι το πράγμα αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει στις 3 Νοεμβρίου και πιστεύω ότι η αγορά δεν έχει ξετρελαθεί με αυτό», πρόσθεσε.

«Οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις πιθανότατα δεν θα υποχωρήσουν σύντομα μετά το ντιμπέιτ αυτό. Από μια άποψη, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα», πρόσθεσε.

Πολλοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές αποτελεί έναν από τους κύριους «αντίθετους ανέμους» για τις αγορές.

Αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα είχαν οι ανακοινώσεις μεγάλων εταιρειών ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

Η Disney θα προχωρήσει στην απόλυση περίπου 28.000 εργαζομένων στα θεματικά της πάρκα, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση των επισκέψεων.

Η Shell θα μειώσει κατά 9.000 τις θέσεις εργασίας, περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 749.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 649.000 θέσεις εργασίας. 

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 31,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ύφεση από το 1947. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,4% στα 39,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,31% στα 1.897 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,169 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει άνοδο μιας μονάδας βάσης, στο 0,68%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v