Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Άνοδος για τους Dow Jones και S&P μετά από τριήμερη πτώση. Απώλειες για τον Nasdaq. Οριακές διακυμάνσεις για πετρέλαιο και χρυσό. Στο 0,74% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Κέρδη για τους Dow Jones και S&P μετά τα καλά στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, κατά 1,9% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, αφήνοντας ενδείξεις πως η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη της οικονομίας παραμένει υγιής.

Oπως μεταδίδει το CNBC, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν πως θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,7%, μετά την άνοδο κατά 0,6% του Αυγούστου. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, η θετική κίνηση ήταν 1,5%, που επίσης ήταν καλύτερη από την πρόβλεψη για 0,4%.

Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Οκτώβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο μετά την έναρξη της πανδημίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν κατέγραψε άνοδο στις 81,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από 80,4 τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάρτιο.

Στον αντίποδα, η βιομηχανική παραγωγή διολίσθησε 0,6% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, μετά την άνοδο κατά 0,4% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ενίσχυση της παραγωγής κατά 0,5%. H μεταποίηση κατέγραψε απώλειες 0,3% τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει τη διάθεση να αυξήσει την προσφορά του για ένα νέο πακέτο στήριξης στo 1,8 τρις. δολάρια, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο. Ωστόσο, η ιδέα αυτή απορρίπτεται από τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

Ο Λευκός Οίκος είχε προτείνει το πακέτο του 1,8 τρις. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, στις διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι. Η Πελόσι απέρριψε την πρόταση αυτή, επιμένοντας στην απαίτησή της για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 2,2 τρις. δολαρίων.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,39% ή 112 μονάδες στις 28.606, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,01% στις 3.485 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 11.671 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,3%) και Boeing (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-1,4%) και Goldman Sachs (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,2% στα 40,88 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.910 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο κέρδισε 0,7% ενώ ο χρυσός έχασε 0,7%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,74%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε μόλις 0,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1717 δολ. από 1,1709 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v