Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκε ο Nasdaq ενώ κράτησε το θετικό πρόσημο ο Dow Jones. Πέμπτη σερί πτώση για τον S&P. Στο 1,35% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Επέστρεψε πάνω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street και ιδιαίτερα στον τεχνολογικό κλάδο μετά το νέο υψηλό έτους για την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 1,35%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσε να πλήξει τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις (όπως οι τεχνολογικές) οι οποίες βασίζονται στο χαμηλό κόστος δανεισμού. Όπως σημειώνουν αναλυτές, η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων θα απομακρύνει κεφάλαια από τη Wall Street και ιδιαίτερα από τις εταιρείες τεχνολογίας που είχαν ευνοηθεί από τις χαμηλές αποδόσεις.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,09% στις 31.523 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,77% στις 3.876 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» 2,46% στις 13.533 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+4,5%) και Caterpillar (+4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-4%) και Intel (-3,6%).

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι υπέρ της αύξησης των εταιρικών φόρων.

Η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28%, τόνισε η κα. Γέλεν σε διαδικτυακό συνέδριο των New York Times. Την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια είχε επισημάνει ότι θα χρειαστούν δημοσιονομικά μέτρα για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο για νέες υποδομές του προέδρου Μπάιντεν.

Επιπλέον, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στη Γερουσία την Τρίτη. Εκτιμάται ότι τα σχόλια του για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό να διαμορφώσουν την τάση στην αγορά, τουλάχιστον γι’ αυτή την εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 3,8% στα 61,49 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,7% στα 1.808 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,2167 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v