Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες με τον Nasdaq να βουτάει πάνω από 2%. Στο 1,68% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Κέρδη για το δολάριο. Υποχωρεί ο χρυσός. Νέα άνοδος για το αργό.

Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,45% στις 33.782 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 2,54% στις 13.054 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,75% στις 4.079 μονάδες.

Ο τεχνολογικός τομέας πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη στην προηγούμενη συνεδρίαση, διαγράφοντας απώλειες περίπου 2%, για να κλείσει 0,09% χαμηλότερα. Ο Dow Jones βούτηξε 450 μονάδες, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,9%.

Με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές αυξήθηκαν οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τους φόβους για υπερπληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,8% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%. Τον Μάρτιο, ο δείκτης είχε ενισχυθεί 0,6% σε μηνιαία βάση.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εκτινάχτηκε κατά 4,2% τον Απρίλιο έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6%. Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί σε ετήσια βάση κατά 2,6%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 3% υψηλότερα σε ετήσια βάση και 0,9% σε μηνιαία. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,3% και 0,3% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, οι τεχνολογικές μετοχές οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρή πίεση αυτή την εβδομάδα συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά. Οι μετοχές των Alphabet, Microsoft, Netflix, Facebook και Apple κινούνται όλες στο «κόκκινο», ενώ σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι μετοχές των παραγωγών τσιπ, όπως της Nvidia και της AMD.

Απώλειες σημειώνουν και οι μετοχές των εταιρειών που θα επωφεληθούν από την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι μετοχές των Carnival, Boeing και United Airlines σημειώνουν όλες πτώση.

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών και των τραπεζών. Η μετοχή της JP Morgan ενισχύεται 1% και της Οccidental Petroleum πραγματοποιεί άλμα 1,4%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει κέρδη 0,75% στα 65,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει απώλειες 0,17% στις 1.833 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,21 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα έξι μονάδων βάσης στο 1,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v