Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ ο Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό για 16η φορά εντός του 2021 έπιασε ο τεχνολογικός δείκτης ενώ υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P. Στο 1,47% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός.

Επιμένει στα ρεκόρ ο Nasdaq

Μικτά πρόσημα στη Wall Street στον απόηχο της κατάθεσης του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Πάουελ μεταξύ άλλων υποστήριξε πως μπορεί οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι ισχυρότερες και πιο επίμονες απ’ ότι αρχικά ανέμεναν στην Fed, ωστόσο επ’ ουδενί δεν είναι συγκρίσιμες με μερικές από τις πιο δύσκολες περιόδους της οικονομικής ιστορίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, θεωρεί απίθανο η αμερικανική οικονομία να βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό, όπως τις δεκαετίες του ‘70 και ’80, όπου ο δείκτης τιμών είχε περάσει πάνω από το 10%.

«H περίοδος υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ μπορεί να διαρκέσει έως και εννιά μήνες», προειδοποίησε o Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Ράφαελ Μπόστιτς, τονίζοντας ότι «η Fed θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στον στόχο της πλήρους απασχόλησης και όχι στον πληθωρισμό».

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,21% ή 72 μονάδες στις 33.873, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,11% στις 4.241 μονάδες ενώ ο Nasdaq έπιασε νέο ιστροικό υψηλό με άνοδο μόλις 0,13% στις 14.271 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των American Express (+1,1%) και Walt Disney (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των 3M Co. (-1,3%) και Intel (-1,1%).

Στο μεταξύ, o τομέας της μεταποίησης στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό ρεκόρ τον Ιούνιο, λαμβάνοντας ώθηση από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας.

Ο δείκτης PMI της IHS Markit ενισχύθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα στις 62,6 μονάδες από 62,1 έναν μήνα νωρίτερα.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης που μετράει τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, αν και παρέμεινε κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα ο αντίστοιχος δείκτης για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 64,8 μονάδες.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν πτώση 5,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 769.000 μονάδων τον περασμένο μήνα, από 817.000 τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν άνοδο στις 865.000 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,3% στα 73,08 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.783 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,47%.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1922 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v