Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητική εκκίνηση τον Δεκέμβριο για τη Wall Street

Πτώση για δεύτερη σερί συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να πρωταγωνιστεί στις απώλειες. Στο 1,42% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε κλοιό πιέσεων παραμένει το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Αρνητική εκκίνηση τον Δεκέμβριο για τη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης «όμικρον» στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,34% ή 461 μονάδες στις 34.022, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,18% στις 4,513 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,83% στις 15.254.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1,8%) και Procter & Gamble (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-11,5%) και Boeing (-4%).

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από την Fed.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ήπιο προς μέτριο ρυθμό τον Οκτώβριο και το πρώτο μισό του Νοεμβρίου με τις επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπες με την άνοδο του πληθωρισμού και ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την έκθεση της Fed.

«Οι τιμές ενισχύθηκαν με μέτριο προς ισχυρό ρυθμό, με τις αυξήσεις τιμών να είναι εκτεταμένες σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Υπήρξαν γενικευμένες αυξήσεις στο κόστος των εισροών που τροφοδοτήθηκαν από την ισχυρή ζήτηση για πρώτες ύλες, τις δυσκολίες στον εφοδιασμό και τη δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού» επισημαίνεται στη Beige Book.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα ανέβασε ρυθμούς τον Νοέμβριο καθώς ενισχύθηκε η ζήτηση για αγαθά, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 61,1 μονάδες από 60,8 τον Οκτώβριο.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του μεταποιητικού κλάδου, ο οποίος αντιστοιχεί στο 12% τις αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, στην αγορά εργασίας, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε λιγότερες νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ινστιτούτου ADP.

Οι θέσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 534.000 τον Νοέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 506.000. Τον Οκτώβριο οι αμερικανικές εταιρείες είχαν προσθέσει 570.000 θέσεις εργασίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,9% στα 65,57 δολάρια ανά ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.784 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,42% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1313 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v