Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street με Fed και αποτελέσματα στο επίκεντρο

Eνισχύθηκε πάνω από 2% για ο Dow Jones καθώς οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα για μεγαλύτερη άνοδο επιτοκίων από τη Fed. Διολίσθησε το δολάριο έναντι του ευρώ. Κέρδη 2,5% για το αργό. Στο 2,91% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Αλμα 13% για τη Citigroup.

Ράλι στη Wall Street με Fed και αποτελέσματα στο επίκεντρο

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή σε μια εβδομάδα με έντονες αναταράξεις καθώς οι επενδυτές θεωρούν λιγότερο πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από τη Fed και ενώ «χωνεύουν» τα αποτελέσματα τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών. 

Ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 2,14% στις 31.286 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 1,79% υψηλότερα στις 11.452 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,91% στις 3.862 μονάδες.

«Η αγορά αρχίζει να νιώθει λίγο πιο σίγουρη ότι η Fed πιθανότατα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο τέλος του μήνα» δήλωσε αναλυτής της OANDA. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 1% σε μηνιαία βάση, υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Eν τω μεταξύ, οι μακροπρόσθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν τον Ιούλιο περισσότερο από τις προβλέψεις.Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ρυθμό 2,8% σε ετήσια βάση τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό οδήγησε υψηλότερα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 51,1 μονάδες από 50 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει οριακά στις 49,9 μονάδες.

Aπό το μέτωπο των αποτελεσμάτων, πτώση 27% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου κατέγραψε η Citigroup, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα αποθέματα για δυνητικά κόκκινα δάνεια και η επενδυτική τραπεζική δέχτηκε χτύπημα από την επιβράδυνση του dealmaking. Ειδικότερα, τα κέρδη υποχώρησαν στα 4,5 δισ. δολάρια ή $2,19 ανά μετοχή το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, από 6,2 δισ. δολάρια ή $2,85 ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,6 δισ. δολάρια.

H μετοχή της Citigroup πραγματοποίησε άλμα 13% στα 49,9 δολάρια. 

Πτώση στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ανέφερε και η Wells Fargo την Παρασκευή, καθώς η τράπεζα κράτησε στην άκρη περισσότερα χρήματα για να καλύψει δάνεια που θα μπορούσαν να κοκκινίσουν, εάν η ανάκαμψη της πανδημίας στις ΗΠΑ δώσει τη θέση της σε ύφεση. Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε κέρδη 3,1 δισ. δολαρίων ή 74 σεντς ανά μετοχή, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, σε σύγκριση με τα 6 δισ. δολάρια ή $1,38 ανά μετοχή, έναν χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η BlackRock, δημοσίευσε επίσης την Παρασκευή ότι τα κέρδη ανά μετοχή της για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 μειώθηκαν κατά 21%, στα 7,06 δολάρια, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 2,5% πάνω από τα 98 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημείωσε οριακές απώλειες 0,1%, καταγράφοντας την πέμπτη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος διαμορφώθηκε στο 1,007 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 2,919%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v