Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγή προσήμων στη Wall Street

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες με τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στο επίκεντρο. Στο 3,5% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι για το δολάριο. Σε ελεύθερη πτώση ο χρυσός κάτω από τα $1.900. Κέρδη για το αργό.

Εναλλαγή προσήμων στη Wall Street

Σε εναλλαγές προσήμων κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές «χωνεύουν» τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,27% στις 33.962 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,87% στις 12.097 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,72% στις 4.149 μονάδες. 

Οι δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση στο «κόκκινο» αλλά γύρισαν σε θετικό έδαφος στο μέσο της συνεδρίασης και στη συνέχεια κινήθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος. 

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2023 από 260.000 τον Δεκέμβριο και έναντι 185.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 3,4% από 3,5% προηγουμένως, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Το μέσο ωρομίσθιο κινήθηκε 0,3% υψηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο και 4,4% σε ετήσια βάση. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει μηνιαία άνοδο 0,4% και ετήσια 4,6%.

Η εκρηκτικά άνοδος της απασχόλησης τρομάζει τους επενδυτές, καθώς ανησυχούν ότι στέλνει σήμα στη Fed ότι έχει περιθώριο να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

«Σήμερα θα είναι το τεστ για το αν μπορούμε ή όχι να βλέπουμε τα καλά νέα από το μέτωπο της οικονομίας ως καλά νέα για τις αγορές. Η πρώτη αντίδραση σε αυτή την αναπάντεχα καλή μέτρηση για την αγορά εργασίας είναι αρνητική. Αλλά αν βλέπαμε μια τόσο καλή μέτρηση στη μέση του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, οι αγορές θα είχαν καταρρεύσει. Τώρα που είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου, τα καλά νέα μπορεί να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται ως πραγματικά καλά νέα» τόνισε αναλυτής στο CNBC. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,45% στα 76,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 1,72% στα 1.892 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,084 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάσσεται 10 μονάδες βάσης στο 3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v