Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Διευρύνουν τις χθεσινές απώλειες οι δείκτες, με το ενδιαφέρον στραμμένο στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed. Στο 3,88% σκαρφαλώνει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Βουτιά 3,5% για το αργό. Πτώση 0,8% για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς οι δηλώσεις στις οποίες προέβησαν αξιωματούχοι της Fed και της ΕΚΤ επαναφέρουν τις ανησυχίες των επενδυτών για νέες αυξήσεις επιτοκίων. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,27% στις 33.605 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,82% χαμηλότερα στις 11.759 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,66% στις 4.063 μονάδες.

Oι δείκτες έκλεισαν την Πέμπτη με πτώση πάνω από 1%, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,7% τον Ιανουάριο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πιέσεις στις μετοχές άσκησε και η δήλωση του αξιωματούχου της Fed Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος ανέφερε ότι τάχθηκε υπέρ αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και ότι δεν θα απέκλειε αντίστοιχη αύξηση και στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Μάρτιο. 

Η αξιωματούχος της Fed Λορέτα Μέστερ ανέφερε ότι τα οικονομικά στοιχεία στηρίζουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. 

Εν τω μεταξύ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ίζαμπελ Σνάμπελ τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος οι επενδυτές να υποτιμήσουν πόσο εδραιωμένος είναι ο πληθωρισμός και την απάντηση που απαιτείται για να τεθεί υπό έλεγχο. «Απέχουμε ακόμη πολύ από το να ανακοινώσουμε τη νίκη», τόνισε η Ιζαμπελ Σνάμπελ σε συνέντευξή της στο Bloomberg, επικαλούμενη την ισχύ των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές και τις ταχύτερες αυξήσεις των μισθών. Η αντίδραση της οικονομίας στις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθεί πιο αδύναμη από ό,τι σε προηγούμενα επεισόδια και αν συμβεί αυτό, «ίσως πρέπει να δράσουμε πιο δυναμικά».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 3,5% στα 75,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,8% στα 1.836 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,064 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,88%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v