Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι Dow Jones και S&P 500. Στο 3,3% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Πάνω από τις $2.000 ο χρυσός. Πτώση για το αργό. Διαγράφει τις απώλειες η μετοχή της First Republic. Ισχυρά κέρδη για το δολάριο έναντι του ευρώ.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street με τις τράπεζες στο επίκεντρο

Mε μεικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες με τους Dow Jones και S&P 500 να διαγράφουν τις αρχικές απώλειες καθώς επανέρχεται η ψυχραιμία μετά τη βουτιά της Deutsche Bank.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,2% στις 32.182 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 11.773 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,22% στις 3.957 μονάδες.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μετά το κλείσιμο την Πέμπτη έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες μείωσαν ελαφρώς τον δανεισμό τους από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης της Fed στα 163,9 δισ. δολάρια από 164,7 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ωστόσο, η κατάσταση του τραπεζικού τομέα επηρέασε το επενδυτικό κλίμα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η μετοχή της Deustche Bank βούτηξε έως και 14% στη Φρανκφούρτη, ενώ απώλειες 5% κατέγραψαν οι μετοχές της UBS και της Credit Suisse. 

Tα ομόλογα ΑΤ1 της Deutsche Bank -τα οποία μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο σε περίπτωση πτώχευσης- έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση, μετά την απόφαση των ελβετικών αρχών να διαγράψουν πλήρως την αξία αντίστοιχων εργαλείων που είχε εκδώσει η Credit Suisse και να κρατήσουν ένα μέρος της αξίας των μετοχών. 

Άλλες εποπτικές αρχές, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ, έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα διέγραφαν τα ομόλογα AT1 πριν τις μετοχές, σε περίπτωση διάσωσης τραπεζικού ιδρύματος. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν πτώση 1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει κατά 5%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει πτώση των παραγγελιών κατά 0,3%.

Οι νέες παραγγελίες για διαρκή προϊόντα έχουν κινηθεί καθοδικά τους τρεις τελευταίους μήνες. Εξαιρουμένων των Μεταφορών, παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες, ενώ εξαιρουμένης της Αμυνας, υποχώρησαν κατά 0,5%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 2,2% στα 68,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,28% στις 2.001 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ υποχωρεί έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,076%. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βουτάει 11 μονάδες βάσης στο 3,3%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της First Republic σημειώνει άνοδο 0,3%, ενώ είχε ξεκινήσει με πτώση 3,5%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v