Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Tζάνετ Γέλεν «βύθισε» τη Wall Street

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 530 μονάδες. Προβλημάτισαν οι δηλώσεις της Γέλεν για τις καταθέσεις. Αύξησε τα επιτόκια η Fed. Επέστρεψε κάτω από 4% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Υποχώρησε το δολάριο.

Η Tζάνετ Γέλεν «βύθισε» τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street μετά τη δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γελεν ότι δεν εξετάζει την ασφάλιση όλων των τραπεζικών καταθέσεων.

Καταθέτοντας ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, η Γέλεν, η οποία ήταν προκάτοχος του Πάουελ ως επικεφαλής της Fed, ρωτήθηκε για το αν οι αξιωματούχοι μελετούν τρόπους για να επεκτείνουν την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC) σε όλες τις καταθέσεις, ακόμα και τις ανασφάλιστες.

«Δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει, δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», είπε. H κυβέρνηση δεν έχει εξετάσει «τίποτα που να έχει να κάνει με μια καθολική ασφάλιση ή εγγύηση των καταθέσεων».

Νωρίτερα, η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ είχαν κρατήσει σε θετικό πρόσημο το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά με πιο ήπιο ρυθμό, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 4,75% με 5%.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, οι 10 από τους 18 αξιωματούχους της Fed αναμένουν μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, στο 5,25%.

Αργότερα, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της Fed, Τζερομ Πάουελ διαμήνυσε ότι όλες οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες είναι ασφαλείς, τονίζοντας ότι τα προγράμματα δανεισμού της κεντρικής τράπεζας καλύπτουν τις ανάγκες των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο Πάουελ υποστήριξε επίσης ότι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς επί της αρχής ότι η αναταραχή στις τράπεζες ισοδυναμεί με μια αύξηση επιτοκίου, καθώς θα οδηγήσει σε πιστωτική σύσφιξη και σε καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση και στον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,63% ή 530 μονάδες στις 32.030, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,65% στις 3.936 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,60% στις 11.669 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (+0,8%) και Procter & Gamble (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-3,6%) και Boeing (-3,2%).

Στο μεταξύ πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της First Republic Bank (-15,9%). Πρωινό  δημοσίευμα ανέφερε ότι Διευθύνοντες Σύμβουλοι τραπεζών και στελέχη της κυβέρνησης διερευνούν την πιθανότητα να προσφερθεί κρατική βοήθεια προκειμένου να διευκολυνθεί το κλείσιμο μια συμφωνίας διάσωσης της περιφερειακής τράπεζας.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Nike  μπορεί να ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη και έσοδα στο τρίμηνο ωστόσο μειώθηκε το μικτό περιθώριο κέρδους. Ειδικότερα το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε 3,3% στο 43,3% στο γ’ τρίμηνο.

Παράλληλα, πτωτική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,48% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 23 μονάδες βάσης στο 3,93%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,8% στα 70,90 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.949 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,9% έναντι του ευρώ, στο 1,0870 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v