Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street εν μέσω αιδιοξίας για το ταβάνι του χρέους

Ενισχύονται πάνω από 1% οι δείκτες με τον Nasdaq να κάνει ράλι 2%. Στο 3,83% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ανακάμπτει το αργό. Κέρδη και για τον χρυσό. Οριακές κινήσεις για το δολάριο.

Ανοδος στη Wall Street εν μέσω αιδιοξίας για το ταβάνι του χρέους

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,2% στις 33.155 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,67% υψηλότερα στις 12.910 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,2% στις 4.201 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι αποχώρησε από το Καπιτώλιο το βράδυ της Πέμπτης λέγοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία. Ωστόσο, πηγές δήλωσαν στο CNBC ότι ο Λευκός Οίκος και ο Μακάρθι είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας που θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ για δύο χρόνια.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν την 1η Ιουνίου, εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους επηρέασαν το κλίμα της αγοράς αυτή την εβδομάδα. Ο S&P 500 εισήλθε στη συνεδρίαση της Παρασκευής με εβδομαδιαία πτώση περίπου 1%, ενώ ο Dow έχασε σχεδόν 2% σε αυτό το διάστημα.

Την Πέμπτη ο Nasdaq πραγματοποίησε ράλι με ώθηση από το άλμα 24% της μετοχής της Nvidia, που οδήγησε υψηλότερα όλες τις μετοχές που έχουν έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 4,2% τον Μάρτιο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,3%.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 4,7% σε ετήσια βάση από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 4,5%.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες κινήθηκαν 0,8% υψηλότερα έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,5%. Τον Μάρτιο είχαν μείνει αμετάβλητες. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,53% στα 72,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1.947 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται σταθεροποιητικά έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,072 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται στο 3,83%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v