Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street με ώθηση από Nvidia

Ανοδος πάνω από 1% για τον Nasdaq και την Nvidia να πλησιάζει το $1 τρισ. σε κεφαλαιοποίηση με ράλι 27%. Στο 3,75% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Υποχωρεί 2,5% το αργό πετρέλαιο. Πτώση για τον χρυσό.

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street με ώθηση από Nvidia

Ισχυρά κέρδη καταγράφει ο τεχνολογικός τομέας, μετά την πρόβλεψη της Nvidia για κέρδη-ρεκόρ λόγω της ζήτησης για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, που πυροδότησε ράλι στις μετοχές εταιρειών που έχουν έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη. 

O Dow Jones διολισθαίνει 0,3% στις 32.645 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,34% υψηλότερα στις 12.650 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,5% στις 4.136 μονάδες.

Η μετοχή της Nvidia πραγματοποιεί άλμα 27% στα 382 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση να πλησιάζει το 1 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία σχεδιασμού και παραγωγής τσιπ προέβλεψε ότι τα έσοδα για το τρέχον τρίμηνο θα είναι κατά 50% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street και τόνισε ότι αυξάνει την παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές όπως το ChatGPT. 

Άνοδο καταγράφουν και τα «βαριά ονόματα» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης όπως η Microsoft και η Alphabet, με 2,5% και 2,4% αντίστοιχα.

«Η λέξη του μήνα είναι η τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε στο Reuters ο Σαμ Στόβαλ, υπεύθυνος στρατηγικής στη CFRA Research στη Νέα Υόρκη. «Οι επενδυτές ψάχνουν για κάποιον τομέα ανάπτυξης και αυτή τη στιγμή αυτός τυγχάνει να είναι οι ημιαγωγοί», πρόσθεσε. 

Σε θετικό έδαφος κινούνται και οι μετοχές άλλων εταιρειών παραγωγής τσιπ. Η AMD ενισχύεται 7%, η Micron 4% και η Broadcom 1,7%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι 1,1% στην προκαταρκτική μέτρηση της κυβέρνησης. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν επιβεβαίωση της αρχικής μέτρησης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαΐου ενισχύθηκαν στις 229.000 από 225.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 2,6% στα 72,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,6% στα 1.952 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,07 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v