Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στο ταβάνι του χρέους

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες, με τις συζητήσεις για το χρέος στο επίκεντρο. Στο 3,66% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο. Πτώση για χρυσό. Απώλειες για πετρέλαιο.

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στο ταβάνι του χρέους

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους στην Ουάσιγκτον.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,85% στις 32.752 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,7% χαμηλότερα στις 12.923 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,87% στις 4.169 μονάδες.

O Nasdaq ετοιμάζεται να κλείσει τον μήνα σχεδόν 6,5% υψηλότερα. Ο S&P 500 ετοιμάζεται να σημειώσει μηνιαία κέρδη 0,9%, ενώ ο Dow βρίσκεται 3,1% χαμηλότερα. 

Η υπεραπόδοση του βαρέως τεχνολογικού Nasdaq οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, που οδήγησε σε ράλι τη μετοχή της Nvidia. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας παραγωγής τσιπ ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια την Τρίτη. 

«Δεν βλέπουμε σημάδια ευρείας συμμετοχής. Δεν βλέπουμε σημάδια πρώιμων κυκλικών φαινομένων εκτός από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Άντριου Σμιθ, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην Delos Capital Advisors στο Ντάλας.

Ένας παράγοντας που έχει επιβαρύνει την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες είναι η διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο μια συμφωνία για τον περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια και την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί ακόμη.

«Νομίζω ότι έχουμε τις ψήφους για να το ψηφίσουμε σήμερα», δήλωσε ο βουλευτής Πάτρικ Μακχέρνι, διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικανών για τη συμφωνία για το χρέος, στο "Squawk Box" του CNBC το πρωί της Τετάρτης.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, , οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 10,1 εκατ. από 9,75 εκατ. τον Μάρτιο. Η αρχική μέτρηση του Μαρτίου είχε δείξει 9,6 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των ανοικτών θέσεων εργασίας κάτω από τα 9,5 εκατ. 

Eν τω μεταξύ, ο ο δείκτης Chicago PMI, υποχώρησε στις 40,4 μονάδες από 48,6 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 47 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,8% στα 68,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,2% υψηλότερα στα 1.982 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,07 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί 2 μονάδες βάσης, στο 3,66%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v