Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στο χρέος

Ισχυρή άνοδος για δεύτερη συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq (+2,2%) να κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο 3,8% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ανέκαμψε ο χρυσός μετά από τέσσερις σερί πτώσεις. Κλειστή η Wall Street την Δευτέρα.

Τεχνολογική ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στο χρέος

Κέρδη στη Wall Street καθώς Λευκός Οίκος και Κογκρέσο φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 4,2% τον Μάρτιο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,3%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%, έναντι πρόβλεψης για κέρδη 0,3%.

Παραμένοντας στο μακροοικονομικό μέτωπο, η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες. Η αρχική μέτρηση είχε δείξει πτώση στις 57,7 μονάδες από 62 τον Απρίλιο.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1% ή 328 μονάδες στις 33.093, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,31% στις 4.205 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,19% στις 12.975 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+5,3%) και American Express (+4,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1%) και Travelers (-0,8%).

«Η τριετής εισροή μετρητών σε αμερικανικές μετοχές τερματίζεται», προειδοποιεί η Bank of America, επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global που παρουσίασε ο στρατηγικός αναλυτής Μάικλ Χάρτνετ και τα οποία δείχνουν ότι οι επενδυτές βγάζουν χρήματα από μετοχές και τα τοποθετούν σε money market funds και ομόλογα. Οι μετοχές παρουσίασαν εκροές 3,9 δισ. δολαρίων αυτή την εβδομάδα -τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ρευστοποιήσεων, που σημαίνει ότι οι ροές είναι πλέον ισορροπημένες για το 2023.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Best Buy καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,15 δολ. από 1,11 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα έσοδα υποχώρησαν 11% σε σχέση με πέρυσι, στα 9,47 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,80% ενώ το 2ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 4,56%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε υψηλότερα 1,2% στα 72,67 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.944 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ, στο 1,0731 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v