Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυπριακές τράπεζες: Οι χρεώσεις για απλή τήρηση λογαριασμού

Τα χαμηλά επιτοκιακά περιθώρια έχουν αλλάξει τις χρεώσεις των κυπριακών τραπεζών για διάφορες υπηρεσίες, ακόμα και αυτές που κάποτε προσφέρονταν δωρεάν. Οι χρεώσεις ως και 2.000 ευρώ!

Κυπριακές τράπεζες: Οι χρεώσεις για απλή τήρηση λογαριασμού

Στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την εισοδηματική τους βάση, οι κυπριακές τράπεζες αρχίζουν να αλλάζουν την τιμολογιακή τους πολιτική βάζοντας τέλος στην εποχή των πολλαπλών λογαριασμών που τηρούσαν πελάτες τους. 

Τα χαμηλά επιτοκιακά περιθώρια έχουν αλλάξει τις χρεώσεις των τραπεζών για διάφορες υπηρεσίες, ακόμα και αυτές που κάποτε προσφέρονταν δωρεάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου οικονομικών, η Τράπεζα Κύπρου για τήρηση τρεχούμενου λογαριασμού μέχρι €3 χιλ. χρεώνει €12 ευρώ ετησίως και η χρέωση αυξάνεται ανάλογα με το ποσό του τρεχούμενου. Για ποσά πέραν του €1 εκ., η χρέωση είναι €2 χιλ.

Η ελάχιστη χρέωση για την Ελληνική Τράπεζα είναι €24 και η μέγιστη €84 ενώ για τους πελάτες κέντρων διεθνών επιχειρήσεων η χρέωση είναι €140.

Στη CDB Bank η χρέωση φθάνει τα €50 για τα φυσικά πρόσωπα.

Η χρέωση για τήρηση λογαριασμού στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης είναι €12 και στην Ancoria €10.

Στην Astrobank, η χρέωση ξεκινά από €12 για λογαριασμό μέχρι €5 χιλ. και φθάνει μέχρι τα €1600 για ποσά πέραν του €1 εκ. ενώ υπάρχει πρόσθετη χρέωση €140 για πελάτες της μονάδας διεθνών τραπεζικών εργασιών.

Στη Eurobank υπάρχει χρέωση €20 για τους πελάτες διεθνών δραστηριοτήτων ενώ για τους υπόλοιπους πελάτες δεν υπάρχει καθόλου χρέωση.

Η RCB δεν χρεώνει καθόλου εάν τα μέσο μηναίο υπόλοιπο όλων των λογαριασμών είναι τουλάχιστον €10 χιλ. ή οι μηνιαίες συναλλαγές όλων των καρτών είναι τουλάχιστον €1000. Εάν το μέσο μηνιαίο υπόλοιπο όλων των λογαριασμών είναι κάτω των €10 χιλ. ή οι μηνιαίες συναλλαγές όλων των καρτών δεν υπερβαίνουν τα €1000, η τράπεζα χρεώνει €60.

Η USB χρεώνει €24 στη λιανική τραπεζική και €100 ανά πελάτη στην υπηρεσία διεθνών πελατών.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Κύπρου χρεώνει €40 για λογαριασμούς μέχρι €15 χιλ., €80 μέχρι €50 χιλ. και €100 πέραν των €50 χιλ.

Η Alpha Bank δεν χρεώνει για την τήρηση τρεχούμενου λογαριασμού.

Το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε τη δημιουργία διαδικτυακού τόπου σύγκρισης τελών για σκοπούς υλοποίησης του άρθρου 8 του περί της συγκρισιμότητας των τελών, της αλλαγής λογαριασμού πληρωμών και της πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών νόμο του 2017 [Ν.64(Ι)/2017], βάσει του οποίου το υπουργείο οφείλει να διασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση των καταναλωτών σε τουλάχιστον ένα διαδικτυακό τόπο σύγκρισης τελών που χρεώνονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Ο εν λόγω νόμος έχει εναρμονίσει με τη σχετική κοινοτική οδηγία 2014/92/ΕΕ για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v