Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπουν για το 2024 οι CEO των κυπριακών ασφαλιστικών ομίλων

Θετικές προοπτικές για τη ασφαλιστική βιομηχανία της μεγαλονήσου καταθέτουν οι επικεφαλής των κυπριακών ομίλων. Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή και τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Τι βλέπουν για το 2024 οι CEO των κυπριακών ασφαλιστικών ομίλων

Τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ασφαλιστικής βιομηχανίας το 2024 μετά το θετικό πρόσημο που καταγράφηκε το 2023, παραθέτουν στη StockWatch, CΕΟs ασφαλιστικών εταιρειών.

Όπως επισημαίνουν, με την προϋπόθεση ότι δεν θα εμφανιστεί κάποια μεγάλης κλίμακας εξωγενής κρίση, η ασφαλιστική βιομηχανία θα συνεχίσει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο CEO του Ομίλου CNP Cyprus, Τάκης Φειδία, αναφέρει στη StockWatch ότι ο ασφαλιστικός κλάδος το 2023, όπως και τα τελευταία χρόνια, επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα μέσα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο, ευρύτερο περιβάλλον. «Ενδεικτικό», υπέδειξε, «είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου είναι αντίστοιχος ή και μεγαλύτερος της αύξησης του ΑΕΠ».

Πρόσθεσε ότι, τόσο οι ιδιώτες, όσο και οι επιχειρήσεις, είναι στις μέρες μας περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλιση κινδύνων. Σύμφωνα όμως με τα διαθέσιμα στοιχεία, προσθέτει, στην Κύπρο παραμένουμε σε χαμηλότερα ασφαλιστικά επίπεδα, σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

«Για το 2024, με προϋπόθεση να μην εμφανιστεί κάποια μεγάλης κλίμακας εξωγενής κρίση, διαγράφονται θετικές προοπτικές για την ασφαλιστική βιομηχανία του τόπου. Η εκτίμηση είναι πως θα διατηρηθεί η τάση για ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων στον κλάδο ζωής και στο γενικό κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων συμβάλλει στην απόδοση των επενδυτικών ασφαλιστικών ταμείων και στη δημιουργία νέων πρωτοποριακών αποταμιευτικών προϊόντων», τόνισε.

«Η ουσία είναι πως η έννοια της ασφάλειας ωριμάζει ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των κυπρίων καταναλωτών. Η ασφάλιση είναι μια επιλογή ευθύνης για προστασία απέναντι σε κάθε μορφής απρόοπτο. Και όσο μεγαλώνει η ασφαλιστική συνείδηση, τόσο γίνεται και πιο ξεκάθαρη η πρόκληση για τις επιχειρήσεις του κλάδου: Να είναι περισσότερο πελατοκεντρικές, εξελίσσοντας διαρκώς την εμπειρία πελάτη που παρέχουν. Συνδυάζοντας την επαγγελματική ακεραιότητα, την οικονομική δύναμη και φερεγγυότητα, μαζί με την ανθρώπινη κατανόηση, προσέγγιση και ευαισθησία», σημείωσε.

Θα ξεπεράσει το 10% η φετινή αύξηση

Ο Χρίστος Πατσαλίδης, Chief Executive Officer, της HB Insurance Holding Ltd, ανέφερε στη StockWatch ότι η κυπριακή ασφαλιστική βιομηχανία δείχνει ότι θα κλείσει το 2023 με ένα αρκετά θετικό πρόσημο τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στους γενικούς κλάδους.

«Η αύξηση στα ασφάλιστρα κλάδου ζωής, αναμένεται να ξεπεράσει το 10% είτε ληφθούν υπόψιν εφάπαξ ασφάλιστρα και ασφάλιστρα του κλάδου 7, ομαδικά ταμεία προνοίας, είτε όχι. Είναι προφανές ότι η ανάγκη για ασφάλιση ζωής για προστασία της οικογένειας καθώς και η σταδιακή αποταμίευση μέσα από επενδυτικά ασφαλιστικά σχέδια έχει για τα καλά ενσωματωθεί στο DNA του μέσου Κύπριου πολίτη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, τα μεικτά ασφάλιστρα γενικών κλάδων αναμένεται να καταγράψουν αύξηση πέριξ του 10%, μια αύξηση που οφείλεται σε δυο τουλάχιστον βασικούς λόγους.

Πρώτον στην αύξηση του μέσου ασφαλίστρου για τον κλάδο αυτοκινήτων στην οποία έχουν προβεί σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά το 2023 ένεκα της σημαντικής αύξησης στους δείκτες ζημιών συνέπεια της σημαντικής αύξησης του μέσου κόστους ζημιών. «Πιστεύω ότι οι ζημιές στον κλάδο αυτοκινήτου κατά το 2023 θα καταγράψουν αύξηση πέραν του 10% σε σχέση με το 2022», πρόσθεσε.

Κατά δεύτερο λόγο, σημειώνει, η αύξηση στα μεικτά ασφάλιστρα γενικού κλάδου οφείλεται στον σημαντικό αριθμό μεγάλων έργων, κρατικών και ιδιωτικών, που ξεκίνησαν το 2023 και η ασφάλιση των οποίων συνεπάγεται και μεγάλο ύψος ασφαλίστρου.

Επιπρόσθετα, «θεωρώ ότι όπως είχαμε προβλέψει κοντά στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ο αυξημένος πληθωρισμός οδήγησε σε αναπροσαρμογή ασφαλισμένων αξιών για να αποφευχθεί η υποασφάλιση με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου ασφαλίστρου στον σημαντικό κλάδο περιουσίας».

Σημείωσε ότι το 2023 ήταν μια χρονιά με πολλές προκλήσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία. Ειδικά στους γενικούς κλάδους, πρόσθεσε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές αυξήσεις στο κόστος της αντασφάλισης αλλά και δυσκολίες στην εξασφάλιση αντασφαλίσεων με όρους παρόμοιους με το 2022.

Πρόσθεσε ότι η κλιματολογική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα και οι συνέπειες της στην ασφαλιστική βιομηχανία γίνονται πλέον πιο ορατές χρόνο με τον χρόνο.

«Παρά το γεγονός ότι κατά το 2023 δεν υπήρξαν καταστροφικές ζημιές στην Κύπρο, οι κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες θα πληρώσουν αρκετά πιο ακριβά το κόστος αντασφάλισης, ειδικά στον κλάδο περιουσίας, για το 2024 ένεκα των τεράστιων ζημιών που υπέστησαν οι εταιρείες αντασφάλισης ειδικά στην Ευρώπη κατά το 2023», σημείωσε.

Ανέφερε ότι οι ζημιές από το χαλάζι στην Ιταλία, τις πλημμύρες σε Ιταλία, Γερμανία, Σλοβενία και Ελλάδα, το μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, τις φωτιές σε Ελλάδα και Ισπανία, κτλ, ήταν τεράστιες και το τελικό κόστος για την ασφαλιστική και αντασφαλιστική βιομηχανία πιθανόν να ξεπεράσει τα €10 δισ. «Η αντίδραση των αντασφαλιστών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η υιοθέτηση μιας γενικότερα σκληρής στάσης με πιο σκληρούς όρους ανανέωσης των αντασφαλιστικών συμβάσεων, περιορισμούς στο ύψος των προσφερόμενων καλύψεων, και φυσικά αύξηση στο μέσο κόστος αντασφάλισης», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Πατσαλίδης, σημείωσε ότι η εισαγωγή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS17 αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές αλλαγές που έχουν ποτέ γίνει στην ασφαλιστική βιομηχανία και ομολογουμένως έχει ορθά χαρακτηριστεί ως το πιο πολύπλοκο λογιστικό πρότυπο που έχει μέχρι σήμερα υιοθετηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Λογιστικών Προτύπων (IASB).

Συμμόρφωση με το IFRS17, επεσήμανε, απαιτεί σημαντική επένδυση σε χρόνο, χρήμα, τεχνολογία, αλλά και για επιμόρφωση των διευθύνσεων των εταιριών και των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων.

Ο κλάδος ζωής είναι ο κλάδος που επηρεάζεται πολύ περισσότερο από το καινούργιο λογιστικό πρότυπο ένεκα του γεγονότος ότι οι ασφαλιστικές συμβάσεις ζωής είναι ως επί το πλείστων μακροπρόθεσμες. Οι περισσότερες εταιρείες της αγοράς θα ολοκληρώσουν τη μετάβαση στο IFRS17 το 2024.

Αλλαγές αναμένονται και στον κλάδο μηχανοκινήτων οχημάτων, επεσήμανε, μέσα από την εφαρμογή και ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας Motor Insurance Directive στην εθνική νομοθεσία. Η καινούργια αυτή ευρωπαϊκή οδηγία διαφοροποιεί το περιβάλλον ασφάλισης διασαφηνίζοντας διάφορα τεχνικά θέματα δημιουργώντας προϋποθέσεις για ένα καλύτερα ρυθμισμένο και ομοιογενές περιβάλλον με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών σε Ευρωπαϊκό και τοπικό φυσικά επίπεδο.

«Η ασφαλιστική βιομηχανία ανά το παγκόσμιο αλλά και στην Κύπρο είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας με συνεχείς αναβαθμίσεις στον τρόπο λειτουργείας αλλά και στο επίπεδο προστασίας των ασφαλισμένων. Στην Κύπρο τα συνολικά ασφάλιστρα αποτελούν περίπου το 4% του ΑΕΠ», τόνισε.

Αργή η ανάπτυξη

Ο Έβαν Γαβάς, Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Universal Life, σημειώνει ότι καθώς προχωράμε προς το 2024, προβλέπεται ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα κυμανθεί σε συγκρατημένα επίπεδα εξαιτίας της σύσφιξης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Τα υψηλότερα επιτόκια και οι πληθωριστικές τάσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά το καταναλωτικό κοινό αλλά και τις επιχειρήσεις.

«H Κύπρος ακολουθεί τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και σίγουρα επηρεαζόμαστε από τις διάφορες γεωπολιτικές αναταραχές. Η οικονομία μας το 2023 επηρεάστηκε θετικά από τις ξένες επενδύσεις από Ουκρανία, Ισραήλ και Λίβανο, αλλά η κατάσταση μπορεί να γίνει ασταθής εάν ο πόλεμος στη Γάζα επεκταθεί περιφερειακά», σημείωσε.

«Εντούτοις», πρόσθεσε, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρχει παύση του πολέμου στο Ισραήλ προς τα μέσα του 2024, και συνέχιση των επενδύσεών στην Κύπρο. Επιπλέον, αναμένεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ήδη βλέπουμε θετική επίδραση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών».

«Με τα πιο πάνω δεδομένα αναμένουμε ότι η ανάπτυξη στον ασφαλιστικό τομέα θα είναι μεν αργή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, εντούτοις το δεύτερο εξάμηνο θα σημειώσει ανάκαμψη λόγω των επενδύσεων αλλά και του τουρισμού», τόνισε.

Από λειτουργικής πλευράς, τόνισε, «προβλέπουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αφιερώσουν μεγάλο μέρος του έτους στην υλοποίηση εσωτερικών μετασχηματιστικών έργων και ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό τοπίο μέσω πιθανής δραστηριότητας συγχωνεύσεων».

Περίοδος δυναμισμού, ευκαιριών και προκλήσεων

Ο CEO της Minerva Insurance, Μάριος Κουτσοκούμνης, αναφέρει στη StockWatch ότι το 2024, ο ασφαλιστικός κλάδος στην Κύπρο περνά μια περίοδο δυναμισμού και ευκαιριών όπως και προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, τον πληθωρισμό και τους πολέμους που είναι σε εξέλιξη.

«Η αυξημένη ευαισθησία στα θέματα ασφαλείας και η ανάγκη για κάλυψη ασφαλιστικών κινδύνων έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του κλάδου», τονίζει.

Επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει στον κλάδο να εκσυγχρονίζεται, να βελτιώνει τις διαδικασίες και να ενισχύει τη διαφάνεια. «Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Κύπρο αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», υπογραμμίζει.

Πηγή: stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v