Alpha: Κατηγορώ σε ΔΝΤ & εταίρους για δόση

Συνεχίζεται η εκκρεμότητα, με ευθύνη του ΔΝΤ και των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων της χρηματοδοτικής βοήθειας, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Alpha: Κατηγορώ σε ΔΝΤ & εταίρους για δόση
Συνεχίζεται η εκκρεμότητα, με ευθύνη του ΔΝΤ και των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων της χρηματοδοτικής βοήθειας, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Η δόση των € 31,5 δις και, επομένως, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI Plus και η άρση της παγίδας ρευστότητας (που φαλκιδεύει κάθε προσπάθεια ομαλής συνέχισης της οικονομικής δραστηριότητας - ακόμη και των εξαγωγών) στην ελληνική οικονομία, καθυστερούν αδικαιολόγητα από τον Ιούνιο του 2012.

Αυτά συμβαίνουν όταν η Ελλάδα έχει εκτελέσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο και όταν η οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημαντικά σημάδια βελτίωσης, με το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μηδενίζονται γρηγορότερα του αναμενομένου.

Η χώρα βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την είσοδό της στην χορεία των οικονομιών που διαθέτουν ελεύθερες ανταγωνιστικές αγορές και είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη με βάση τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Η Ελλάδα απελευθερώνεται έτσι από τα δεσμά του δανεισμού από το εξωτερικό για την χρηματοδότηση υπέρμετρα υψηλών και αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Δανεισμού και ελλειμμάτων που συντηρούσαν με τεχνητό τρόπο την εγχώρια ζήτηση και μια παραγωγική μηχανή υψηλού κόστους και μάλλον χαμηλής προστιθέμενης αξίας και τεχνολογικής υποδομής, σε μεγάλο βαθμό προστατευμένης από τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, και όπου η διαφθορά, η προσοδοθηρία και η φοροδιαφυγή είχαν αναδειχθεί σε βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης και ανόδου.

Τα θέματα που φαίνεται να απασχολούν το EUROGRΟUP και το ΔΝΤ είναι οι αποφάσεις για λύσεις που θα εξασφαλίζουν τη «βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους» και «τη χρηματοδότηση της Ελλάδος έως το 2016».

Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό ως απόρροια των εξαιρετικά απαισιόδοξων εκτιμήσεων που υιοθετούνται για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης της οικονομίας, ενόψει των δραστικών μέτρων προσαρμογής που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται.

Συγκεκριμένα, τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους € 13,5 δις για το 2013-2014 που επιβλήθηκαν από την Τρόικα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη κατά γράμμα από την Ελλάδα, εκτιμάται από την Τρόικα ότι δεν έχουν παρά ελάχιστη επίπτωση στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αφού στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί πλεόνασμα όχι μεγαλύτερο του 0,4% του ΑΕΠ το 2013, ενώ, και το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρόκειται να αυξηθεί παρά ελάχιστα.

Και αυτό συμβαίνει παρά το ότι ήδη, η χώρα βρίσκεται σε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού στο 10μηνο του 2012 και παρά το ότι το 2013 θα εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους € 10,6 δις. Από την άλλη πλευρά γίνεται η υπόθεση ότι αυτά τα μέτρα, ύψους € 10,6 δις θα συμβάλλουν στη νέα πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ στη χώρα κατά -5,6%, ή κατά περίπου € 11 δις το 2013.

Επιπλέον, νέα πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά -0,4% εκτιμάται και για το 2014.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι τεράστιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010, και η πρόσφατη επιτάχυνση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, γίνονται επί ματαίω, και δεν πρόκειται οδηγήσουν παρά σε πενιχρή αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα μέχρι το 2020. Με αυτές τις υποθέσεις, δυστυχώς, δημιουργούνται τα ανωτέρω ελλείμματα χρηματοδότησης το 2014-2016, ύψους € 32 δισ. και δεν επιτυγχάνεται η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αιχμές για τις πολιτικές που επέβαλε η τρόικα

Ο καυγάς γίνεται για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Μια διαμάχη που δυστυχώς αντανακλά την χαμηλή αξιοπιστία που έχει η χώρα μας όταν υπόσχεται και, ακόμη χειρότερο, όταν συμφωνεί σε ένα πλαίσιο, και δεν φέρνει σε πέρας το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πέραν, όμως, τούτου η Τρόικα προσπαθεί απεγνωσμένα να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ακολουθούμενης πολιτικής στην περίπτωση της Ελλάδος. Και το ΔΝΤ αλλά και οι σκληροί της Ευρωζώνης, που επέβαλαν μία πολιτική καμένης γης μήπως και ξανα-φυτρώσει χορτάρι, θυμίζουν την απορία του βοσκού που αναλογίζεται «Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα βάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;» όταν είναι γνωστό ότι τα πρόβατα αποφεύγουν τον ήλιο όταν τρώνε και, συνεπώς, ο βοσκός της παροιμίας στην ουσία τα άφηνε νηστικά και ψοφούσαν.

Με άλλα λόγια, πως είναι δυνατόν να απέχουμε ακόμη οκτώ χρόνια πριν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ φθάσει στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια, όταν ήδη σήμερα το πρωτογενές έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και έχει πρακτικά μηδενισθεί; Μάλλον, οι συμβουλές πολιτικής είχαν κάποιο πρόβλημα. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα έρθει ανάκαμψη μόνο με διορθωτικές αλλαγές και την αγορά να έχει στεγνώσει από ρευστότητα.

Οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη προσπάθησαν να τιμωρήσουν τις Ευρωπαϊκές τράπεζες που επένδυσαν χωρίς την δέουσα επιμέλεια σε ελληνικά ομόλογα, καταστρέφοντας όλη την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να τις ανα-κεφαλαιοποιήσουν στη συνέχεια, ωθώντας στα ύψη το χρέος, λες και θα χαθούν τα λεφτά της ανα-κεφαλαιοποίησης όταν το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και κατ΄ επέκταση το EFSF, θα πάρει πίσω τα λεφτά που θα επενδύσει, πουλώντας τις κοινές μετοχές στην αγορά όταν αποκατασταθούν συνθήκες ομαλότητας.

Το πιθανότερο, βέβαια, είναι ότι οι αναγκαίες αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα 26η Νοεμβρίου 2012 και ότι θα περιέχουν πράγματι και μια νέα αξιοσημείωτη ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους με συμμετοχή αυτή τη φορά και των επίσημων δανειστών της χώρας.

Θεωρούμε ότι η τελική λήψη των αποφάσεων και η εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας είναι απολύτως αναγκαία για τη χώρα, έστω και με κάποια αργοπορία. Επίσης, η όποια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι καλοδεχούμενη στο βαθμό που θα εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους για την έγκαιρη ανάκαμψη και επαναλειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v