Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλικός πυρετός «χτυπάει» την Αθήνα

Πώς η στήριξη της ΕΕ στον Ολάντ μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Αθήνας. Οι παρασκηνιακές κινήσεις από ΕΕ και ΕΚΤ και γιατί υπάρχουν εισηγήσεις για σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Γαλλικός πυρετός «χτυπάει» την Αθήνα

Μέχρι και το τέλος Αυγούστου η γραμμή της Ε.Ε. -με προσταγή του Βερολίνου- απέναντι στη Γαλλία ήταν ενιαία και σκληρή: δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί στο Παρίσι επιπλέον χρόνος για την προσαρμογή του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% μετά το 2015. Τον Σεπτέμβριο όμως τα πράγματα άλλαξαν. Και οι κρυφές συζητήσεις στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης στο Μιλάνο πήραν διαφορετική τροπή.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Εuro2day.gr, ο φόβος κατάρρευσης της κυβέρνησης Ολάντ υπό τον πέλεκυ σκληρών και άμεσων δημοσιονομικών μέτρων, και η απειλή για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στη Γαλλία που θα μπορούσε να βγάλει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ακόμα πιο ενισχυμένο προβλημάτισαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Σιωπηρά, αλλά σύμφωνα με σχέδιο, δόθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, η γραμμή ότι εάν το Παρίσι παρουσιάσει στον προϋπολογισμό του 2015 ένα αξιόπιστο πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχει βάση τη μεσοπρόθεσμη μείωση του δημοσίου χρέους, τότε η Ε.Ε. θα κάνει τα στραβά μάτια για το έλλειμμα και θα δώσει πίστωση χρόνου. Χωρίς βεβαίως να το ονομάσει έτσι, αλλά «χαλάρωση» στο πλαίσιο που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με άλλα λόγια, η Ε.Ε., για ακόμα μία φορά και εκεί που τη βολεύει πολιτικά, θα βρει τρόπο να παραβεί τους κανόνες χωρίς να το ομολογήσει.

Οι ξαφνικές δηλώσεις στη συνέντευξη τύπου του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, των Ντάισελμπλουμ, Κατάινεν, και Ντράγκι ότι το Σύμφωνο επιτρέπει ήδη «χαλάρωση» μέσα στα πλαίσιά του, έχουν τη σημασία τους γιατί αποδεικνύουν την κοινή γραμμή που θα ακολουθηθεί. Αμέσως μετά το Eurogroup ο Μ. Σαπέν κινήθηκε και αυτός στην ίδια πατέντα. Είπε ότι η Γαλλία δεν ζητάει επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής του ελλείμματος, αλλά χαλάρωση την οποία επιτρέπει το ίδιο το Σύμφωνο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και η ΕΚΤ του «σκληρού» σε αυτά τα θέματα Μάριο Ντράγκι θα δώσει σιωπηρή, αλλά θετική συγκατάθεση εάν τελικά το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμφωνήσουν η Ε.Ε. και το Παρίσι είναι αξιόπιστο και έχει μόνιμη επίπτωση στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Γιατί όμως οι εξελίξεις στη Γαλλία έχουν άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα;

Γιατί η χώρα μας ζητάει περίπου τα ίδια: πίστωση χρόνου και όχι άλλα δημοσιονομικά μέτρα τώρα γιατί κινδυνεύει η κυβέρνηση με πρόωρες εκλογές εν όψει και της επιλογής του νέου προέδρου. Η Ιταλία ζητάει επίσης χαλαρή προσέγγιση στη δημοσιονομική προσαρμογή και ατύπως αναμένεται να τη λάβει.

Η Ε.Ε. αναμένεται να στηρίξει τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά κάπου πρέπει να εξαντλήσει τη «χαλαροτητά» της, υποστηρίζουν ορισμένες πηγές.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, έδρα της ΕΚΤ, υπάρχει ανησυχία ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την ήδη ασθενή και άνιση ανάκαμψη της ευρωζώνης. Μία κυβερνητική κρίση στη Γαλλία και μια επικέντρωση των αγορών στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ιταλίας θα ήταν ό,τι χειρότερο για την προσπάθεια ανάκαμψης. Τη στιγμή μάλιστα που η ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντλήσει την αποθήκη των πυρομαχικών της.

Σιωπηρά λοιπόν, λένε αξιόπιστες πληροφορίες, η Γαλλία θα υποστηριχθεί στο τέλος. Θα προηγηθεί βεβαίως το πάρε-δώσε και η σκληρή (επικοινωνιακή) στάση, όταν ο γαλλικός προϋπολογισμός κατατεθεί για έγκριση στην απερχόμενη Κομισιόν, στις 15 Οκτωβρίου.

Από την άλλη, κατά τους καλά γνωρίζοντες, η Ελλάδα δεν είναι «μεγέθους» Γαλλίας και αρκετοί στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη υποστηρίζουν ότι υπάρχει αρνητικό προηγούμενο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς συχνά «άλλα λέμε και άλλα κάνουμε».

Υπό αυτό το πρίσμα τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο και η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να δείξουν στην περίπτωση της Ελλάδας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν έχει καταντήσει κουρελόχαρτο και διατηρεί την αξιοπιστία του. 

Προς το παρόν, η τρόικα έχει εντολές να διατηρήσει τη γραμμή της σκληρής λιτότητας και να επιμείνει στην άμεση απόφαση μέτρων για το ασφαλιστικό που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αυτό απεύχεται το Μαξίμου και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι η Γαλλία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες. Όμως, εάν όντως επιστρέψει η τρόικα στο τέλος Σεπτεμβρίου, υπό τις εντολές των Μπαρόζο και Κατάινεν, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι ο κ. Μπαρόζο, απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, δείχνει να θέλει να συμπεριφέρεται ως πρόεδρος μέχρι και την 31η Οκτωβρίου, μη ενημερώνοντας λεπτομερώς τον νέο πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις κινήσεις και τις αποφάσεις της απερχόμενης Κομισιόν, το έργο του κ. Σαμαρά να πείσει τους ομολόγους του για ουσιαστική στήριξη γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v