Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μωραϊτάκης: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος

Δέσμη 15 προτάσεων από τον βουλευτή Α' Αθηνών. Εισηγείται συζήτηση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Πρόταση για δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια από το ΤΧΣ.

Μωραϊτάκης: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος

Θετικά αποτίμησε τον προϋπολογισμό του 2015 ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης στην πρώτη ομιλία του στο κοινοβούλιο ως βουλευτής της Α' Αθηνών.

Όπως είπε ο προϋπολογισμός:

α) Είναι δημοσιονομικά ορθός, αφού δεν δημιουργεί καινούρια χρέη

β) Είναι νοικοκυρεμένος, γιατί προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του δημοσίου, περιορίζοντας σπατάλες

γ) Δημιουργεί τις προϋποθέσεις, για σταδιακές φοροελαφρύνσεις

Ο κος Μωραϊτάκης στάθηκε στο γεγονός ότι την επόμενη χρονιά για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια θα μειωθεί το χρέος ως λόγος προς το ΑΕΠ, λόγω, κυρίως, της ανάπτυξης. Όπως είπε «το δημόσιο χρέος μας κλείνει φέτος στα 318 δις σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης που είναι υψηλό για μία κανονική χώρα. Αλλά η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι κανονική χώρα. Πρέπει να την κάνουμε κανονική χώρα.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ο πολίτης ότι χάρη στη μείωση των επιτοκίων που πέτυχε ο Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, θα πληρώσουμε για τόκους φέτος 5,7 δισ. όταν το 2010 πληρώσαμε 13 δισ. ευρώ και τα προηγούμενα χρόνια γύρω στα 10 δισ, κάθε χρόνο για τόκους».

Χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνει στο κατάλληλο χρονικό σημείο. Να γίνει, με έξυπνο τρόπο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την «πιστοληπτική γραμμή στήριξης» τον Ιανουάριο του 2015. «Και αυτό γιατί σε μια διαπραγμάτευση, όταν υπάρχουν αδυναμίες και πολλά ανοικτά μέτωπα, η άλλη πλευρά μπορεί να ασκήσει εύκολα πιέσεις και να επιβάλλει το συμφέρον της...»

Σημείωσε ότι «η άποψή μου είναι ότι πρέπει να γίνει επιμήκυνση των λήξεων στα τουλάχιστον 50 χρόνια, με προσπάθεια να φθάσει στα 75 χρόνια, και μείωση ή σταθεροποίηση των τόκων, για να μην ανεβούν στο μέλλον».

Στην ομιλία του ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης άφησε αιχμές για την τρόικα. «Φυσικά, ο τελικός μας στόχος είναι να αποδεσμευθούμε από το Μνημόνιο και να απαγκιστρωθούμε από τις τωρινές ασφυκτικές πιέσεις που όλοι ζήσαμε και την επιτήρηση. Εμπειρία που έζησα και ο ίδιος κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων ως Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, συζητώντας για φορολογικά θέματα με τους εκπροσώπους της Τρόικα, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ελλιπή εμπειρία...».

Στην ομιλία του επίσης σημείωσε:

Πρώτον, υπάρχει πολιτικό ρίσκο αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Ρίσκο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που δεν προέρχεται από τις παραδοχές ή τις συνθήκες των διεθνών αγορών αλλά είναι αμιγώς συνδεδεμένο με τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. «Αναλογισθείτε την επιτυχή εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, χωρίς την αρνητική επίδραση του πολιτικού παράγοντα που δεν ανεκόπη ούτε από τις ευρωεκλογές. Η εκλογική διαδικασία θα προκαλέσει, στην καλύτερη περίπτωση, μία παρένθεση αδράνειας 2-3 μηνών και θα οδηγήσει τον Προϋπολογισμό αυτό σε πιθανές μεγάλες αποκλίσεις στην εφαρμογή του».

Δεύτερον, η οικονομική πολιτική που βρίσκεται πίσω από αυτόν τον προϋπολογισμό είναι λιγότερο τολμηρή σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μας, που θα εδραιώσουν την προοπτική ανάπτυξης.

Τρίτον, δεν βλέπω αρκετά βήματα στη φορολογική πολιτική, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή/και κατοικίας εύπορων ανθρώπων του πλανήτη. Πρέπει να γίνουν έξυπνες φορολογικές συμφωνίες με όλες τις χώρες.

Τέταρτον, πρέπει να σταθούμε στην ανάπτυξη. Το 2,9%, πράγματι μετά από 6 χρόνια ύφεσης είναι σπουδαίο νέο. Όμως να πούμε στον κόσμο όλη την αλήθεια. Αν στα αμέσως επόμενα χρόνια δεν ξεπεράσει το 4-5%, η τεράστια ανεργία δεν θα μειωθεί για πολλά πολλά χρόνια.

Πέμπτο σημείο που χρειάζεται βελτίωση είναι η ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μάλιστα με τρόπο ώστε ο πολίτης να βλέπει και κάποιο απτό, μετρήσιμο όφελος.

Έκτον, στα σημεία που χρειάζονται προσοχή είναι και η ανάγκη να ανοίξουν οι τράπεζες τις πόρτες στις επιχειρήσεις. Να τονωθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε:

α) Να προωθηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύουν ιδιωτικά κεφάλαια από το εξωτερικό

β) Να υιοθετηθεί ρεαλιστικό πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων.

γ) Να ιδρυθεί αναπτυξιακή τράπεζα, που να πάρει μέρος των κεφαλαίων του ΤΧΣ που είναι υπό μορφή ομολόγων υψηλότατης αξιοπιστίας ESM και να τα μοχλεύσει, πολλαπλασιάζοντας τα θετικά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Έβδομον σημείο που χρειάζεται περισσότερη δουλειά είναι οι εξαγωγές.

Όγδοο σημείο είναι όχι απλά η αύξηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων αλλά η μεγιστοποίηση της χρήσης τους μέσα από εργαλεία μόχλευσης (leveraging), που θα δώσουν πολλαπλασιαστική δύναμη στο πώς μετατρέπονται σε επενδύσεις και αυτές με τη σειρά τους θα επιφέρουν δημόσια έσοδα και μείωση της ανεργίας. Για παράδειγμα, για κάθε 100 μονάδες ιδιωτικής επένδυσης να προστίθενται 30 μονάδες από χρήματα του ΕΣΠΑ.

Ένατο, περισσότερα πρέπει να γίνουν στον τομέα της αξιοποίησης της αδρανούς περιουσίας του δημοσίου.

Δέκατο, η Δικαιοσύνη να απονέμεται ταχύτερα και με πραγματικά δίκαιο τρόπο.

Ενδέκατο, να διαχωρισθεί το Υπερ-Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε
«Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας» και «Υπουργείο Προϋπολογισμού».

Δωδέκατο, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό, καταλαβαίνουμε την ανάγκη για περιορισμό του ελλείμματος των ασφαλιστικών Ταμείων, που δυστυχώς αντιστοιχεί, για το 2015, στο 25% των ετήσιων εσόδων του κράτους. Πρέπει όμως να λαμβάνονται υπόψη κατά την παροχή των συντάξεων οι ασφαλιστικές εισφορές που έδωσαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι πολίτες. Διότι πολλές συντάξεις έχουν δοθεί μόνο με πολιτικά κριτήρια, χωρίς ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές. Οι συντάξεις και τα δικαιώματα των συνταξιούχων θα αποτελέσουν κύριο μέλημα και φροντίδα μου.

Δέκατο τρίτο, ως προ την φοροδιαφυγή επισημαίνουμε τρία ενδιαφέροντα και πολύ καλά νέα για τα δημόσια έσοδα :

1. Από 1/1/2015 θα υπάρχει, αυτόματα, ανταλλαγή τραπεζικών πληροφορίων από όλες τις χώρες της Ε.Ε. προς την ελληνική φορολογική αρχή.

2. Μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα έχει εφαρμοστεί το περιουσιολόγιο.
3. Από 1/1/2018 θα υπάρξει αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και άλλοι τραπεζικοί και φορολογικοί παράδεισοι.
Θα απομένει μόνο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε επίπεδο συναλλασομένων με μετρητά, που και αυτό μπορεί εύκολα ή δύσκολα να αντιμετωπιστεί.

Δέκατο τέταρτο, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει με ουσιαστικό και έμπρακτο τρόπο τις υποχρεώσεις του απέναντι σε ομάδες συμπολιτών μας, όπως οι κουρεμένοι μικροομολογιούχοι του PSI και οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια, παρέχοντας φορολογική πίστωση. Το ίδιο να γίνει με τα ομόλογα των ασφαλιστικών Ταμείων, έναντι ίσης αξίας ακινήτων του Δημοσίου.

Δέκατο πέμπτο, μία υπενθύμιση προς τους συμβούλους του Υπουργού Οικονομικών και απλοποίηση ενός κλασσικού οικονομολογικού θέματος που αγνοείται από την αντιπολίτευση : πρέπει να μειώσουμε με κάθε τρόπο το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v