Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό think tank: Οι φόροι «ξεζούμισαν» τους φτωχούς Ελληνες

Σοβαρές ανισορροπίες και ελάχιστα οφέλη από τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα διαπιστώνει έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου IMK που δημοσιεύει η εφημερίδα Handelsblatt. Ζητά σύντομα αλλαγή πολιτικής.

Γερμανικό think tank: Οι φόροι «ξεζούμισαν» τους φτωχούς Ελληνες

Αποτελέσματα νέας έρευνας του γερμανικού Iνστιτούτου για τη Μακροοικονομία και την Έρευνα για την Ανάπτυξη (IMK) δημοσιεύει η γερμανική Handelsblatt η οποία δείχνει ότι οι επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά, τη φορολογία και την άνοδο της φτώχειας είναι μεγαλύτερες από ό,τι έχει υπολογιστεί μέχρι σήμερα.

Ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Gustav Horn, μιλάει για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης. To πρόγραμμα που επιβλήθηκε, όπως υποστηρίζει, «ήταν ιδιαίτερα κοντόφθαλμο και εν μέρει καθοδηγούμενο από συμφέροντα, χωρίς μέριμνα για κοινωνική προστασία».

Στην έρευνα, την οποία για λογαριασμό του Ινστιτούτου διεξήγαγαν ο πρώην υπουργός Τάσσος Γιανίτσης και ο καθηγητής Σταύρος Ζωγραφάκης, υπολογίστηκε ότι από το 2009 οι αμοιβές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ και η συνολοική ζήτηση κατά 53 δισ. Όμως οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 3,8 δισ. ευρώ, «αξιοπρόσεκτα αδύναμη άνοδος αν ληφθεί υπόψη η μείωση στο κόστος εργασίας», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Παράλληλα παρατηρούνται μεγάλες ανισορροπίες, με σημαντικότερη τη διαφορά μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Πριν από την κρίση ο μέσος μισθός του Δημοσίου ήταν 35% πάνω από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού, ενώ αυτή τη στιγμή η διαφορά κυμαίνεται στο 43%.

Τεράστιες είναι και οι ανισορροπίες στη φορολογία. Από την αρχή της κρίσης οι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν 53% ενώ οι έμμεσοι 22%. Επειδή όμως ελάχιστα έγιναν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το κύμα των αυξήσεων στους φόρους διαχύθηκε στα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Έτσι, η φορολογική επιβάρυνση για το εισοδηματικά κατώτερο 50% των νοικοκυριών αυξήθηκε πάνω από 3 φορές (337%), ενώ για το ανώτερο μόλις 9%.

Σε απόλυτα ποσά η ετήσια φορολογική επιβάρυνση των πιο φτωχών νοικοκυριών αυξήθηκε μεν «μόνο» κάποιες εκατοντάδες ευρώ, αλλά με την κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων και την καλπάζουσα ανεργία ακόμα και αυτά τα ποσά έφεραν πολλούς στα όριά τους, τόνισαν οι Γιαννίτσης και Ζωγραφάκης.

Κατά μέσο όρο τα ετήσια εισοδήματα των νοικοκυριών στην Ελλάδα πριν τους φόρους έπεσαν από τα 23.100 ευρώ το 2008 στα 17.900 το 2012. Όμως δε συμμετείχαν όλοι ισόποσα στην απώλεια του εισοδήματος, καθώς αυτοί που έχασαν περισσότερο ήταν τα πιο φτωχά νοικοκυριά.

Η Ελλάδα έχει παραδοσιακά μεγάλο ποσοστό φτώχειας. Έτσι, η μεταβολή του ποσοστού των νοικοκυριών που ζει με κάτω από 60% του μέσου όρου του εισοδήματος φαίνεται μικρή, δηλ. από το 28% το 2008 στο 31% το 2012. Όμως αυτά τα ποσοστά υποτιμούν το πρόβλημα που προκύπτει από τη συνολική πτώση του εισοδήματος, καθώς το ίδιο το όριο της φτώχειας έχει πέσει από τα 8.767 ευρώ στα 7.756 ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v