Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου οι θέσεις των υποψηφίων αγοραστών σύμφωνα με το υπ. Ενέργειας. «Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν», καταλήγει. Πώς «χάλασε» το deal. Για επενδυτική αφερεγγυότητα της Socar μιλά ο Σκουρλέτης.

Ναυάγιο στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ
Ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημοποίησε το ναυάγιο στη διαπραγμάτευση Δημοσίου Socar για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, όπως διαφαινόταν ήδη τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι τελικές προτάσεις που ανέμενε η ελληνική κυβέρνηση από τους υποψήφιους αγοραστές, δεν αντιμετώπιζαν τα βασικά προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί, δηλαδή την απαίτηση της Socar για μείωση του τιμήματος και καταβολή του σε δόσεις, καθώς όπως τονίζεται, κάτι τέτοιο είναι νομικά ανέφικτο και θα ακύρωνε το διαγωνισμό.

Έτσι συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις των δύο πλευρών χωρίς να υπάρξει συμφωνία και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ανανεωθεί η ισχύς της εγγυητικής επιστολής της Socar η οποία έληξε σήμερα 30 Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη κρατική εταιρεία, προέκυψε καταρχήν λόγω της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έκρινε μη συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες τρίτου ενεργειακού πακέτου) τον έλεγχο πέραν του 50% του ΔΕΣΦΑ από καθετοποιημένη κρατική ενεργειακή εταιρεία κράτους μη μέλους της ΕΕ η οποία δεν έχει ενσωματώσει το συγκεκριμένο δίκαιο, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν επαφές για την εύρεση ευρωπαϊκής εταιρείας που θα εξαγόραζε ποσοστό άνω του 17% του ΔΕΣΦΑ ώστε να μείνει η Socar με ποσοστό μικρότερο του 50%.

Ωστόσο το "σπάσιμο" των σχέσεων Socar - Ελληνικού Δημοσίου, προκάλεσε νομοθετική ρύθμιση που προώθησε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, με την οποία τροποποιούνταν η μεθοδολογία τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ. Η πρωτοβουλία του υπουργού την οποία δικαιολόγησε προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ, τα οποία θα επιβάρυναν τους καταναλωτές, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των Αζέρων, οι οποίοι επεσήμαιναν ότι με τον τρόπο αυτό η αξία του ΔΕΣΦΑ μειώθηκε στο μισό αυτής που υπολόγιζαν όταν κατέθεσαν την πρόσφορα στα 400 εκατομμύρια για το 66%.

Οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις του γραφείου του Πρωθυπουργού, γεφύρωσαν μεν την διαφορά, αλλά όχι σε βαθμό που να ικανοποιεί τους υποψήφιους αγοραστές. Η απαίτησή τους για τμηματική καταβολή του τιμήματος κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή γιατί τροποποιούσε βασικό όρο της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για το ΔΕΣΦΑ έχει ως εξής:

"Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν".

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v