Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική: «Στο… περίμενε» και πάλι τα δημόσια έργα

Κλίμα εκνευρισμού στον κλάδο της Πληροφορικής, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί βάσιμα πότε και πόσα δημόσια έργα θα προκηρυχθούν. Στροφή εταιρειών σε ιδιωτικό τομέα και εξωτερικό.

Πληροφορική: «Στο… περίμενε» και πάλι τα δημόσια έργα

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η έλευση ενός νέου Κοινοτικού Προγράμματος ήταν σε θέση να σηκώσει στα ύψη τις τιμές των μετοχών Πληροφορικής στο ταμπλό του ΧΑ και να αποτελέσει μακράν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των στελεχών του κλάδου. Σήμερα ωστόσο, που -θεωρητικά τουλάχιστον- αναμένεται να τρέξουν τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει.

«Πέρυσι, υποστήριζαν πολλοί παράγοντες του κλάδου ότι το 2016 θα αποτελούσε ένα έτος-γέφυρα μεταξύ των δύο Κοινοτικών Προγραμμάτων. Σήμερα φοβάμαι μήπως το ίδιο πούμε τόσο για το 2017 όσο και για το 2018. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει βάσιμα το αν, πότε και πόσα έργα θα προκηρυχθούν», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, ενώ στο ερώτημα για το αν μια προκήρυξη έκτακτων εκλογών θα επιδείνωνε περαιτέρω το πρόβλημα, απάντησε:

«Ειλικρινά, δεν ξέρω. Θεωρητικά, κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, ή και υπουργός της ίδιας κυβέρνησης, υπάρχει κωλυσιεργία, ωστόσο δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά πως τα έργα θα τρέξουν και χωρίς εκλογές. Επί του παρόντος, περιμένουμε κάποιους μήνες, μήπως και αποκτήσουμε καλύτερη ορατότητα για το πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές μεγάλες εταιρείες Πληροφορικής στην Ελλάδα έχουν στρέψει το πρώτο ενδιαφέρον τους στις δουλειές του ιδιωτικού τομέα και στο εξωτερικό, αφήνοντας σε δεύτερη προτεραιότητα τα έργα του δημοσίου.

«Κανείς δεν μπορεί να αδιαφορήσει για έναν τόσο μεγάλο πελάτη, όπως είναι το δημόσιο, και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου φυσικό είναι να επηρεάζεται πτωτικά και η ζήτηση του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, με τον τρόπο που δίνονται, ελέγχονται και πληρώνονται τα δημόσια έργα, είναι αμφίβολο αν οι περισσότερες εταιρείες τα εκτελούν με κέρδη. Για παράδειγμα, πρέπει ως εταιρεία να διαθέτεις υποδομή και να διατηρείς εξειδικευμένο προσωπικό για έργα που μπορεί να καθυστερήσουν να ξεκινήσουν χρόνια. Άρα, πολλές εταιρείες διεκδικούν επιλεκτικά πλέον μόνο εκείνες τις κατηγορίες των έργων που διαθέτουν ήδη την τεχνογνωσία και μπορούν χωρίς μεγάλες επεκτάσεις να τις υλοποιήσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας, όταν αναφέρεται στις προοπτικές της θυγατρικής Unisystems, μιλά για τις προοπτικές περαιτέρω διεθνοποίησης των εργασιών της, ενώ τα έργα του δημοσίου τα έχει κατατάξει σε χαμηλότερη κατηγορία.

Η Space Hellas εδώ και αρκετά χρόνια έχει θέσει ως στόχο να μπορεί να είναι κερδοφόρος ακόμη και αν δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο, θέτοντας ως πρώτο στόχο τη διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών της στον ιδιωτικό τομέα και στην προσεκτική επέκτασή της στο εξωτερικό.

Όταν στα τέλη του 2015 η Profile είχε αναλάβει ένα έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε εξηγήσει πως διεκδίκησε το έργο μόνο επειδή διέθετε μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Κατά τα άλλα, έχει καταφέρει οι εκτός Ελλάδας εργασίες της να αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών εσόδων της.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «το κακό είναι πως η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη δημοπράτηση και στην ανάθεση των έργων όχι μόνο πηγαίνει πιο πίσω τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, αλλά επιπλέον εμποδίζει και την ανάπτυξη του κλάδου, επηρεάζοντας αρνητικά ολόκληρη την οικονομία: Από τους εργαζόμενους που δεν προσλαμβάνονται, έως και τις τράπεζες οι οποίες δεν χορηγούν δάνεια που θα εισπράξουν στα σίγουρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v