Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τι αποκαλύπτει το ισοζύγιο συναλλαγών για την οικονομία

Από τα στοιχεία του 2016 προκύπτει ότι ο εξωτερικός τομέας έχει αρνητική συνεισφορά στον ονομαστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του περασμένου έτους.

Eurobank: Τι αποκαλύπτει το ισοζύγιο συναλλαγών για την οικονομία

Σε ανάλυση των στοιχείων από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ), δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές από συναλλαγές που πραγματοποιεί μια οικονομία με χώρες της αλλοδαπής, προχώρησε η Eurobank.

Σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία του 2016 διαμορφώθηκε σε έλλειμμα -€1,1 δισ. ή -0,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος το 2015 ήταν €0,2 δισ. πλεόνασμα ή 0,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η προαναφερθείσα μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της ετήσιας μείωσης των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων κατά -€1,6, -€0,3 και -€0,1 δισ. αντίστοιχα. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε το ισοζύγιο αγαθών, σημειώνοντας αύξηση €0,6 δισ.

Οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια πτώση -6,1% ή -€3,2 δισ. το 2016. Η εν λόγω μεταβολή προήλθε κατά 90,6% από τις υπηρεσίες και κατά 9,4% από τα αγαθά. Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν -1,2% (-€300,5 εκατ.) και -10,4% (-€2,9 δισ.) αντίστοιχα.

Στον τομέα των αγαθών, η υψηλότερη μείωση σημειώθηκε στην κατηγορία των καυσίμων (-€557,6 εκατ.) κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν αύξηση 1,5% (€276,5 εκατ.).

Στον τομέα των υπηρεσιών, η μεγαλύτερη συρρίκνωση καταγράφηκε στην κατηγορία των μεταφορών (-€2,2 δισ.) εξαιτίας των επιδράσεων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της πτώσης των ναύλων.
Επιπρόσθετα, αρνητική συνεισφορά είχαν και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (-€905,8 εκατ.) κυρίως λόγω της μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη (π.χ. ταξιδιώτες χαμηλών εισοδηματικών κλιμακίων, εκπτωτικά τουριστικά πακέτα κ.λπ.)

Οι εισαγωγές

Στην πλευρά των εισαγωγών καταγράφηκε ετήσια μείωση -4,2% ή -€2,2 δισ. το 2016. Ο τομέας των αγαθών είχε αρνητική συνεισφορά της τάξης των -€949,8 εκατ. (καύσιμα -€1,9 δισ., πλοία -€309,3 εκατ. και αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία €1,3 δισ.) και το αντίστοιχο μέγεθος για τις υπηρεσίες ήταν -€1,3 δισ. (ταξιδιωτικές -€27,6 εκατ., μεταφορών -€976,6 εκατ. και λοιπών υπηρεσιών -€275 εκατ.).

Βάσει των προαναφερθέντων μεταβολών, το ισοζύγιο αγαθών αυξήθηκε -σε ετήσια βάση- κατά €649,4 εκατ. (1,4 δισ. καύσιμα, €289,9 εκατ. πλοία και -€1 δισ. αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία) και το ισοζύγιο υπηρεσιών μειώθηκε -€1,6 δισ. (ταξιδιωτικές υπηρεσίες -€878,2 εκατ., μεταφορών -€1,2 δισ. και λοιπών υπηρεσιών €443,6 εκατ).

Συνεπώς, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή μια προσέγγιση των καθαρών εξαγωγών που συναντάμε στους εθνικούς λογαριασμούς, κατέγραψε μείωση -€962,8 εκατ. το 2016. Ως εκ τούτου, ο εξωτερικός τομέας αναμένεται να έχει αρνητική συνεισφορά στον ονομαστικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του περασμένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο