Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέοι πονοκέφαλοι για τη ρευστότητα στις τράπεζες

Η άμεση αφαίρεση των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και η επικείμενη κατάργηση του waiver δημιουργούν προβληματισμό. Τα αντίμετρα που θα δώσουν ανάσες και η σημασία της εξόδου της χώρας, εκ νέου, στις αγορές.

Νέοι πονοκέφαλοι για τη ρευστότητα στις τράπεζες

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις διοικήσεις των τραπεζών η δια νόμου απόφαση να μεταφερθούν άμεσα τα ρευστά διαθέσιμα, ύψους 7 δισ. ευρώ, των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι η απόφαση αυτή ήρθε την πλέον ακατάλληλη στιγμή καθώς ουσιαστικά «μηδενίζει» ό,τι έχει προστεθεί τον τελευταίο χρόνο στη δεξαμενή των καταθέσεων, σε μία περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητάς τους.

Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερο βάθος καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούσαν ότι το ύψος των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης έσωζε την απώλεια των 4-5 δισ. ευρώ που θα προκύψει από την κατάργηση του waiver, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη λήξη του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό διότι τα ομόλογα που δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης θα πάψουν να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

Ακόμη πιο σύνθετο

Η άμεση αφαίρεση από τις τραπεζικές καταθέσεις των 7 δισ. ευρώ που σήμερα είναι τοποθετημένα σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως, άρα αξιοποιήσιμα ανά πάσα στιγμή, έρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να προστεθεί -πέραν του waiver- σε ένα ακόμη δύσκολο περιβάλλον.

«Τον τελευταίο μήνα υπάρχει ένα σχετικό φρενάρισμα και στη διατραπεζική αγορά όσον αφορά τους τίτλους και τα ενέχυρα των τραπεζών, εξαιτίας του "απαγορευτικού" που επικρατεί στην έξοδο της χώρας στις αγορές, κάτι που φαίνεται από τις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Όσο το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να βγει στην αγορά, τόσο κλείνει το τοπίο και για τις προγραμματισμένες ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, αλλά προκαλεί και νευρικότητα στη διατραπεζική».

Στο σκηνικό έρχεται να προστεθεί, όπως αναφέρουν, και η αναιμική επιστροφή στο μέτωπο των καταθέσεων. «Ευελπιστούμε σε ένα καλό τρίμηνο μέχρι τα τέλη Αυγούστου, λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, δεν υπάρχει αυξητική ροή στις καταθέσεις είτε από το εξωτερικό, είτε από το στρώμα», καταλήγουν.

Ναι μεν αλλά…

Παρά την ανησυχία και τον προβληματισμό, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα καθώς η απόφαση της κυβέρνησης δεν αφορά, τελικά, το σύνολο των διαθεσίμων, ύψους 11 δισ. ευρώ (σ.σ. επιπλέον 3 δισ. ευρώ βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι αναμένεται σύντομα υπουργική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να συνεχίσουν να διατηρούν στις εμπορικές τράπεζες προθεσμιακές καταθέσεις που έχουν σήμερα, χωρίς να τις σπάσουν.

«Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα (σ.σ. μέχρι να λήξουν τα προθεσμιακά συμβόλαια), ωστόσο βοηθά τους επόμενους μήνες, οι οποίοι είναι οι πλέον κρίσιμοι», αναφέρουν. Μετά όμως τη λήξη των υφιστάμενων προθεσμιακών συμβολαίων, οι τράπεζες θα δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα, καθώς και τα διαθέσιμα αυτά θα μεταφερθούν στην TτE. Στην απόφαση προβλέπεται μη ανανέωση των προθεσμιακών αλλά και διατήρηση για μόλις 15 ημέρες στις εμπορικές τράπεζες των διαθεσίμων που απαιτούνται για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των φορέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v