Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες καταγγελίες για διαγωνισμό μονάδας απορριμμάτων στην Κρήτη

Ο διαγωνισμός για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Αμάρι Κρήτης ακυρώθηκε, αλλά στο στόχαστρο των τεχνικών εταιρειών βρίσκεται η αντίστοιχη διαδικασία για τη μονάδα στη Χερσόνησο, που θεωρείται «φωτογραφική». Ανησυχεί η Κομισιόν.

Νέες καταγγελίες για διαγωνισμό μονάδας απορριμμάτων στην Κρήτη

Λίγες ημέρες μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Αμάρι Κρήτης, προϋπολογισμού 31,6 εκατ. ευρώ, επειδή είχε ξεχαστεί το όνομα στελέχους ενός εκ των πιθανών διεκδικητών στο ηλεκτρονικό αρχείο με το τεύχος δημοπράτησης (!), νέες καταγγελίες έρχονται στην επιφάνεια για αντίστοιχο διαγωνισμό στη Χερσόνησο Κρήτης.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στελέχη τεχνικών εταιρειών, το τεύχος δημοπράτησης για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Χερσόνησο είναι περισσότερο «φωτογραφικό», αφού οδηγεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού σε έναν και μοναδικό υποψήφιο.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις καταγγελίες: Στο τεύχος δημοπράτησης αναφέρεται πως θα προεπιλεγούν μέχρι τρεις εταιρείες, όταν οι κοινοτικές οδηγίες επιβάλλουν να αναφέρεται πως θα προεπιλεγούν τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι! Όπως τονίζουν όσοι παρακολουθούν την υπόθεση, ο χαμηλός αριθμός προεπιλεγέντων δείχνει πως προεξοφλείται το περιορισμένο ενδιαφέρον αφού με βάση τις απαιτήσεις της προκήρυξης αποκλείονται οι περισσότεροι υποψήφιοι «με το καλημέρα».

Γιατί θα είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι; Επειδή στο τεύχος δημοπράτησης αναφέρεται, για παράδειγμα, πως οι υποψήφιοι πρέπει να λειτουργούν μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ) για χρονικό διάστημα που θεωρείται «φωτογραφικό».

Προβλέπεται, επίσης, πως οι υποψήφιοι πρέπει να απασχολούν χημικό μηχανικό συγκεκριμένων απαιτήσεων, όρος που και πάλι θεωρείται «φωτογραφικός», όπως και οι όροι για τη χρηματοοικονομική επάρκεια κ.ά.

Στην περίπτωση του διαγωνισμού για τη μονάδα στο Αμάρι, η διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) προχώρησε προ ημερών στην ακύρωσή του επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και συντακτικά λάθη! Όμως, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στη σχετική απόφαση αναφέρεται πως ο νέος διαγωνισμός θα διενεργηθεί από την ίδια επιτροπή, δηλαδή από τους ανθρώπους που δεν αντιλήφθηκαν πως στο ηλεκτρονικό αρχείο του τεύχους δημοπράτησης υπήρχε το όνομα ανώτατου στελέχους ενός εκ των πιθανών υποψήφιων ομίλων!

Τα απανωτά κρούσματα και οι καταγγελίες που δηλητηριάζουν τους διαγωνισμούς με τους οποίους προωθείται η κατασκευή μονάδων διαχείρισης ως δημόσια έργα προβληματίζουν την αγορά. Ειδικά σε μια περίοδο που μερίδα κυβερνητικών παραγόντων τορπιλίζει τη διαδικασία για νέα έργα με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στην Κομισιόν δηλώνουν ανήσυχοι για τις καθυστερήσεις.

Ανησυχεί η Κομισιόν

Προ ημερών, σε απάντηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου δήλωσε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής, «όπου δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα έργο μέχρι στιγμής», όπως επίσης και για τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου.

Στην απάντησή της, η κ. Κρέτσου επισημαίνει ότι ενώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας 929,2 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση οικιακών αποβλήτων, από αυτά, σήμερα, στον 5ο χρόνο του 7ετούς προγράμματος, έχουν εγκριθεί (χωρίς να απορροφηθεί ούτε ευρώ για υποδομές!) έργα μόλις 337,3 εκατ. ευρώ, και σημειώνει ότι «η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Αττική, όπου, μετά την πλήρη αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων το 2015, δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα έργο μέχρι στιγμής».

Καταλήγοντας στην απάντησή της, η Ευρωπαία επίτροπος «εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την κατάσταση στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου, όπου η προσέγγιση των επιμέρους συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων για κάθε νησί χωριστά φαίνεται να προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις υλοποίησης και ανεπάρκειες».

Η κα Κρέτσου είχε πει τα ίδια στην Αθήνα, όταν προ ημερών συναντήθηκε με μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η ίδια είχε αναφερθεί με θετικά λόγια στα ΣΔΙΤ για την κατασκευή μονάδων απορριμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως επισημαίνει στην απάντησή της προς τον κ. Χουντή, «σε ορισμένες περιφέρειες, γίνεται έγκριση και υλοποίηση έργων. Για παράδειγμα, το έργο διαχείρισης αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) υλοποιήθηκε σε λιγότερο από ένα έτος και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία. Πρόσφατα εγκρίθηκαν παρόμοιες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση αποβλήτων για τις περιοχές της Ηπείρου, της Ηλείας και των Σερρών· επίσης, μια πέμπτη σύμπραξη, για την Πελοπόννησο, είναι κοντά στην υπογραφή».

Δεν έχουν την ίδια άποψη κάποια κυβερνητικά στελέχη που εδώ και μήνες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Ρόδου, αν και υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού.

Όπως υποστηρίζουν στην αγορά, όσοι θεωρούν πως τα έργα είναι «φθηνότερα» μέσω διαγωνισμών για παραδοσιακά δημόσια έργα πρέπει να εξασφαλίζουν και την αξιοπιστία των διαγωνισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v