Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ζητούν φορολογικά κίνητρα στα προγράμματα υγείας

Αύξηση 45% σημείωσε το κόστος των νοσοκομειακών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών κατά την περίοδο 2011-2017. Τι έδειξε και τι σηματοδοτεί για το μέλλον ο νέος δείκτης του ΙΟΒΕ. Κίνητρα στα συμβόλαια υγείας ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ασφαλιστικές: Ζητούν φορολογικά κίνητρα στα προγράμματα υγείας

Ως «τροχιοδεικτικό δείκτη» που θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα δίνει την τάση στην αγορά των συμβολαίων υγείας, χωρίς όμως να καθορίζει αυτόματα την πολιτική τιμών κάθε εταιρείας, θεώρησε το νέο δείκτη του ΙΟΒΕ για το κόστος των μακροχρόνιων νοσοκομειακών προγραμμάτων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (στο θέμα αυτό άλλωστε είχε αναφερθεί πρόσφατα το Euro2day.gr με το δημοσίευμα «Ασφαλιστικές: Μπαίνει τάξη στα συμβόλαια υγείας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου, ο υπάρχων δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορεί να μετρήσει κατάλληλα το κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών για μια σειρά από λόγους, όπως π.χ. ότι περιλαμβάνει προϊόντα-υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, παρακολουθεί τις τιμές των δημόσιων νοσοκομείων που συχνά δεν συμβαδίζουν με αυτές των ιδιωτικών κλινικών, ή ακόμη το ότι υπολογίζει μόνο τιμές και όχι τη συχνότητα των αποζημιώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι ενώ κατά την περίοδο 2011-2017 ο δείκτης υγείας της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μείωση 2,8%, ο νέος ενιαίος δείκτης υγείας του ΙΟΒΕ αυξήθηκε κατά 45,2%!

Ενδεικτικό επίσης είναι το στοιχείο πως από αυτό το +45,2%, μόνο το 13,3% οφείλεται στην άνοδο των τιμών, ενώ το υπόλοιπο είναι αποτέλεσμα της αύξησης της συχνότητας των ζημιών (δικαιολογείται εν μέρει από το γεγονός ότι στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά έξι χρόνια η ηλικία των πελατών).

Η αύξηση του δείκτη κατά 45,2% (το 2017 μόνο +1,9%) έρχεται να δικαιολογήσει σε μεγάλο βαθμό (ανάλογα και με την πολιτική που ακολούθησε κάθε εταιρεία) την έντονα ανοδική πορεία των τιμολογίων στον κλάδο υγείας που έχει παρατηρηθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Και επίσης, έρχεται να επικοινωνήσει σε πελάτες και διαμεσολαβούντες ότι η αύξηση που παρατηρείται διεθνώς στο προσδόκιμο ηλικιακό όριο ζωής είναι αποτέλεσμα των καλύτερων θεραπειών, της έρευνας και των εξελίξεων στην τεχνολογία, παράγοντες όμως που συνεπάγονται δαπάνες και αυξάνουν το κόστος. «Οι τιμές στον κλάδο της υγείας γίνονται διεθνώς και συστηματικά, ακριβότερες» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Βέττα, για να προκύψει ο συγκεκριμένος δείκτης επεξεργάστηκαν 4,4 εκατ. εγγραφές ασφαλισμένων και 605 χιλ. εγγραφές αποζημιώσεων, από 14 ασφαλιστικές εταιρείες.

Η «επόμενη μέρα»

Όπως αναμενόταν, ένας δείκτης δεν μπορεί να μετρά τα πάντα και για όλους. Για παράδειγμα:

• Ο δείκτης κόστους περιορίστηκε μόνο στα ισόβιας διάρκειας προγράμματα υγείας και όχι στα ετήσιας διάρκειας, που από έτος σε έτος συχνά διαφοροποιούνται σε αριθμό και περιεχόμενο.

• Μετρήθηκε ο μέσος όρος για το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών, ωστόσο κάθε εταιρεία μπορεί να έχει διαφορετικό ρυθμό μεταβολής στο κόστος της, λόγω του διαφοροποιημένου μίγματος στο πελατολόγιό της.

• Δεν έγινε σύγκριση κόστους ανά συγκεκριμένη ασθένεια και θεραπεία.

Σύμφωνα με κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς, ο δείκτης αυτός δεν αποτελεί πανάκεια, ωστόσο:

α) Συμβάλλει στην ενημέρωση τόσο των πελατών, όσο και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

β) Ενημερώνει τους πολίτες για την αυξητική πορεία του κόστους της υγείας σε μακροπρόθεσμη βάση και για το ποιες προεκτάσεις θα μπορούσε να λάβει αυτό το πρόβλημα σε βάθος χρόνου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου μίλησε για την ανάγκη θέσπισης φορολογικών κινήτρων στους κατόχους συμβολαίων υγείας, σημειώνοντας: «Τα τελευταία χρόνια, τη μεγάλη αυτή αύξηση του κόστους της υγείας την έχει επωμισθεί ως ένα βαθμό το δημόσιο. Το υπόλοιπο όμως τμήμα του πρόσθετου κόστους έχει επιβαρύνει τους ιδιώτες και επειδή μικρό ποσοστό αυτών είναι ασφαλισμένο, τους έχει αναγκάσει να το πληρώσουν από την τσέπη τους. Πρέπει λοιπόν, το κράτος να θεσπίσει κίνητρα προκειμένου οι ιδιώτες να ασφαλιστούν. Την ιδιωτική ασφάλιση την έχουν ανάγκη περισσότερο τα άτομα χαμηλών εισοδημάτων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v