Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί το «ναι» των Θεσμών στο νέο ν. Κατσέλη

Πιο σφιχτά όρια για τα περιουσιακά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας ζητούν οι δανειστές. Οι ανησυχίες για την περίμετρο και τις συνέπειες στα κεφάλαια των τραπεζών και οι απαντήσεις της ελληνικής πλευράς. Αισιοδοξία ότι απαντήθηκαν οι ανησυχίες ΤτΕ.

Πού θα κριθεί το «ναι» των Θεσμών στο νέο ν. Κατσέλη

Κρίσιμες διαβουλεύσεις θα εξελιχθούν τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τους δανειστές από κυβέρνηση-τράπεζες αναφορικά με το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη.

Χθες υπήρξε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη στην οποία καταγράφηκαν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιφυλάσσονται να εξετάσουν τις αλλαγές έναντι του αρχικού σχεδίου.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες ανάλογες επαφές, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να καταθέσει το νομοθέτημα στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα και να το ψηφίσει εντός αυτής προκειμένου να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σημειώνουν ότι τα κρίσιμα στοιχεία είναι τα εξής:

1. Να πεισθούν οι δανειστές ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεση της για ευρεία αναμόρφωση του παλιού Ν. Κατσελη ώστε να υπάρχει ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο ιδιωτών και όχι δυο ξεχωριστές διαδικασίες.

2. Ζητούν πιο σφιχτά όρια για τα περιουσιακά κριτήρια, καταθέσεις, ακίνητη περιουσία κ.λπ. Είναι ένα θέμα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «ακούει».

3. Ανησυχούν για την «περίμετρο» διότι οι περίπου 180.000 δυνητικοί δικαιούχοι θεωρούνται «μεγάλος αριθμός». Στέκονται επίσης στο ότι η περίμετρος αυξήθηκε από το δικαίωμα ένταξης των επαγγελματιών επιτηδευματιών που έχουν δάνεια με εγγύηση πρώτη κατοικία. Επ’ αυτού του θέματος η απάντηση των ελληνικών τραπεζών είναι πως στην πραγματικότητα οι μισοί περίπου βρίσκονται ήδη σε καθεστώς προστασίας του υφιστάμενου νόμου και συνεπώς δεν αναμένεται πρόβλημα σε αυτό το πεδίο.

4. Ανησυχούν και ρωτούν για τις επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών από την εφαρμογή του νόμου. Στο συγκεκριμένο σημείο οι τράπεζες απάντησαν πως δεν υπάρχει λόγια ανησυχίας. Το θέμα, ωστόσο, θα συζητηθεί και με την ΤτΕ.

Αναφορικά με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη όπως μεταφέρεται οι θεσμοί δεν έδειξαν «διαθέσεις». Ρωτούσαν και επιφυλάχθηκαν να εκτιμήσουν τις απαντήσεις. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς θα συνεχιστεί η διαβούλευση μάλλον σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Αλλωστε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μετείχαν κυρίως τεχνικά κλιμάκια και η συζήτηση ήταν κυρίως τεχνικής φύσεως επί του τελευταίου σχεδίου νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι το σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά ήδη απάντησε στις περισσότερες αιτιάσεις της ΕΚΤ επί του αρχικού σχεδίου, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην αιτιολογημένη γνώση που δημοσιοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v