Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο μειώνονται τα περιουσιακά κριτήρια προστασίας α' κατοικίας

Εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών, για να κλειδώσουν οι τελικές ρυθμίσεις. Πού τοποθετείται τώρα ο πήχης αναφορικά με το ύψος των καταθέσεων και την αξία της συνολικής του ακίνητης περιουσίας. Συνάντηση τραπεζιτών-ΤτΕ.

Πόσο μειώνονται τα περιουσιακά κριτήρια προστασίας α κατοικίας

Τη χρυσή τομή με αμοιβαίες υποχωρήσεις αναζητούν τις τελευταίως ώρες κυβέρνηση και δανειστές, όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με στόχο να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των θεσμών και το θέμα να κλείσει με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έκανε βήματα πίσω στο ύψος των περιουσιακών κριτηρίων, που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτεςν και τα επαναπροσδιορίζει ως εξής:

1) Στο μέτωπο των καταθέσεων του δανειολήπτη, ο πήχης, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, εκτιμάται ότι θα περιορισθεί στο 25%-30% του υπολοίπου του δανείου. Συγκεκριμένα, η πρόταση προέβλεπε πως οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν έπρεπε να ξεπερνούν το 50% του υπολοίπου του δανείου που θα ρυθμισθεί. Το εν λόγω ποσοστό, μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής, στην οποία η πλευρά των δανειστών προέβαλε ισχυρές ενστάσεις για το θέμα, μειώνεται στο 25%-30%.

2) Αντίστοιχα μείωση στο 100% -από 200% που προέβλεπε η πρόταση της κυβέρνησης- επέρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και στο συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη σε σχέση με το υπόλοιπο του υπό ρύθμιση δανείου.

Με βάση τις ίδιες πηγές από τη συνεχή διαπραγμάτευση, δεν διαφαίνεται αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η οποία προέκυψε μετά από συμφωνία με τις τράπεζες, το ετήσιο εισόδημα για τον άγαμο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.500 ευρώ, τις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι συν 5.000 ευρώ ανά παιδί, με το ανώτερο όριο να είναι 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία ή περισσότερα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για το ύψος του ρυθμιζόμενου δανείου (ανώτατο όριο 130.000 περιλαμβανομένων των τόκων), αλλά και το όριο αντικειμενικής αξίας (250.000 ευρώ).

Πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση της διαδικασίας και στο κλείσιμο του ζητήματος θα διαδραματίσει η θετική γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, όσον αφορά τις κεφαλαιακές επιπτώσεις που θα έχει η ρύθμιση για τις τράπεζες. «Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενήμερη από την πρώτη στιγμή για τις επιπτώσεις, οι οποίες δεν απειλούν τα κεφάλαια των τραπεζών», αναφέρουν στον Euro2day.gr.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ τραπεζιτών και διοίκησης της ΤτΕ για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v