Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδια για τόνωση της κτηματογράφησης μέσω Ε9

Τρόπους ώστε να αξιοποιήσουν τα στοιχεία του Taxis και να διευκολυνθούν οι πολίτες που δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας εξετάζουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Χαμηλή η συμμετοχή στην κτηματογράφηση αγροτικών περιοχών. Οι προτάσεις.

Σχέδια για τόνωση της κτηματογράφησης μέσω Ε9

Η μη κατοχή τίτλων ιδιοκτησίας αποτελεί τροχοπέδη για τον κύκλο κτηματογράφησης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα και αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές. Μάλιστα τόσο η ηγεσία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, όσο και οι μελετητές έχουν προτείνει να αξιοποιηθεί το Ε9, ώστε να γίνεται αυτόματα επιβεβαίωση στοιχείων μέσω του TAXIS.

Όπως εξηγούν, στη φετινή δήλωση του Ε9 μπορεί να προστεθεί μια επιλογή με την οποία οι πολίτες θα καλούνται να συμφωνήσουν (ή όχι) με τη χρήση του Ε9 από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Επισημαίνουν πως η διασύνδεση του TAXIS με το σύστημα του εθνικού κτηματολογίου προβλέπεται σε παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση.

Το Ε9 μπορεί, δηλαδή, να λειτουργήσει ως εργαλείο κατοχύρωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο κτηματολόγιο, μέσω της χρησικτησίας, για εκατομμύρια ιδιοκτήτες σε αγροτικές περιοχές, οι οποίοι δεν διαθέτουν τίτλους.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τη διοίκηση της Εθνικό Κτηματολόγιο, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά, προκύπτει πως η τελική φάση κτηματογράφησης (γνωστή ως ΚΤΙΜΑ 16) αφορά το 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας, με περισσότερα από τα δύο τρία των περίπου 16,5 εκατ. δικαιωμάτων να αφορούν σε αγροτικές περιοχές.

Στην Ελληνικό Κτηματολόγιο υποστηρίζουν πως από την προηγούμενη εμπειρία γνωρίζουν πως σε αγροτικές περιοχές καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά χρησικτησίας, με εξαίρεση τις περιοχές στις οποίες έχουν γίνει αναδασμοί (εκεί υπάρχουν κτηματολογικοί πίνακες).

Η ανυπαρξία τίτλων ιδιοκτησίας αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη της κτηματογράφησης αφού, κατά μέσο όρο, στις 21 μελέτες κτηματογράφησης που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν γίνει μόνο 700.000 δηλώσεις πολιτών (με βάση στοιχεία της 15ης Μαρτίου), από τις οποίες μόλις το 13% ηλεκτρονικά. Ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Βύρων Νάκος αποδίδει την καθυστέρηση στο γεγονός πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σε αυτές τις περιοχές δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Συνολικά εκτιμάται ότι η μέση συμμετοχή στις 21 συμβάσεις για το «ΚΤΙΜΑ 16» βρίσκεται κοντά στο 7%.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Χρ. Κλωνάρη είπε χθες πως όποιος έχει αποκτήσει δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία και δεν έχει «τακτοποιημένα» χαρτιά, θα πρέπει να καταθέσει (εάν διαθέτει) τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ή θα πρέπει να υποβάλει έγγραφα που να αποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το Ε9, στο οποίο έχει δηλώσει το συγκεκριμένο ακίνητο. Συνεπώς το Ε9 του 1997 κρίνει πολλά για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών. Η κα Κλωνάρη τόνισε χθες πως μέσω του Ε9, μπορούν να σταλούν ειδοποιητήρια σε όσους δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους.

Οι ιδιοκτήτες που δεν διαθέτουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την ιδιοκτησία ενός ακινήτου που δεν έχουν τίτλους, μπορούν να υποβάλουν άλλα έγγραφα, από τον συνδυασμό των οποίων να αποδεικνύεται η 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου (όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης ορίων, έγγραφα υποθηκών και άλλων βαρών επί του ακινήτου). Μπορούν, επίσης, να καταθέσουν και συμβόλαια όμορων οικοπέδων, των οποίων οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν τον πολίτη που θέλει να κάνει χρήση έκτακτης χρησικτησίας ως ιδιοκτήτης του διπλανού ακινήτου. Επίσης, μπορεί να προσκομιστεί ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο.

Σε λειτουργία είναι εδώ και μία εβδομάδα το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Κλειστό Στάδιο του Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137), στο οποίο εξυπηρετούνται κάτοικοι της Αττικής, οι οποίοι έχουν περιουσία στις περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, των Ιονίων Νήσων, της Δυτικής Ελλάδας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί χιλιάδες πολίτες, εκ των οποίων 4.200 έχουν περαιώσει τη διαδικασία.

Συνολικά έχουν δηλωθεί 7.834 δικαιώματα. Σύντομα θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές «Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης», Δυτικής Αττικής και νήσων (Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος, Κύθηρα, Αντικύθηρα) και «Λήμνου - Λέσβου».

Όσο για την κτηματογράφηση του Δήμου Αθηναίων που είχε ξεκινήσει το 2008, η προανάρτηση αναμένεται στα μέσα Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v