Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες λίστες ελέγχου της Εφορίας με… point system

Τι ψάχνουν οι ελεγκτές μεγάλων επιχειρήσεων, φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και των Δ.Ο.Υ. Πότε σημαίνει κόκκινος συναγερμός. Oι οδηγίες του Γιώργου Πιτσιλή για «διαρκείς επιτροπές» συνεχούς βαθμολόγησης κινδύνου.

Νέες λίστες ελέγχου της Εφορίας με… point system

Ειδικές διαρκείς επιτροπές στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και σε κάθε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Α' Τάξεως, πιάνουν από σήμερα δουλειά σε ένα νέο αντικείμενο: τη σύνταξη καταλόγων φορολογουμένων που θα πάρουν σειρά ελέγχου με βάση τους πόντους που θα συγκεντρώσουν στη διαδικασία αξιολόγησης όλων των πληροφοριακών δελτίων που έχουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες στη διάθεσή τους.

Η κλίμακα βαθμολόγησης εκτείνεται από το 0 έως το 3, όπου το 3 μεταφράζεται σε «άμεση/ταχεία επέμβαση». Κάτι σαν «κόκκινος συναγερμός». Στα πληροφοριακά δελτία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτικές υπηρεσίες αποτυπώνονται κυρίως καταγγελίες αλλά και πρόσθετα στοιχεία που ανακύπτουν κατά τη διενέργεια ελέγχων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, δίνει ρητές εντολές: όλα τα πληροφοριακά δελτία που βρίσκονται στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών και όσα θα προκύψουν στο μεσοδιάστημα έως τις 13 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν περάσει από τη διαδικασία του point system έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, ο μέγιστος χρόνος αξιολόγησης και καταγραφής κάθε νέου πληροφοριακού δελτίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία εισαγωγή τους. Τα ευρήματα αναρτώνται σε ειδική εφαρμογή που φτιάχνει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κάπως έτσι, προκύπτει μια μεγάλη λίστα προτεραιοποιημένων υποθέσεων για έλεγχο.

Αν υποθέσουμε πως το ΚΕΜΕΠ για παράδειγμα, με αντικείμενο τον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων, δέχεται μια καταγγελία για φορολογική παράβαση στις αρχές Οκτώβρη, η διαρκής ειδική επιτροπή έχει περιθώριο δέκα εργάσιμων ημερών να την αξιολογήσει, να τη βαθμολογήσει και να στείλει τα ευρήματα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε να υπάρχει κεντρική εικόνα.

Οι οδηγίες ορίζουν ότι υποθέσεις οι οποίες κρίνονται χωρίς ενδιαφέρον βαθμολογούνται με 0. Βαθμολογία 1 σημαίνει «απλό-μικρό ενδιαφέρον», με 2 αξιολογούνται υποθέσεις οι οποίες κρίνονται «σημαντικού ενδιαφέροντος» και με 3 υποθέσεις για τις οποίες χρειάζεται «άμεση/ταχεία επέμβαση».

Οι βαθμολογητές είναι τρεις: ο εκάστοτε προϊστάμενος της κάθε υπηρεσίας (πρόεδρος), ο εκάστοτε προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης (μέλος) και ο εκάστοτε προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχων (μέλος).

Τελικός βαθμός αξιολόγησης του πληροφοριακού δελτίου θεωρείται ο βαθμός που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εισηγήσεων των μελών της Επιτροπής και σε περίπτωση διαφωνίας των μελών, ο βαθμός που εισηγείται ο πρόεδρος. Πέραν των πληροφοριακών δελτίων, καταγράφεται και αξιολογείται και κάθε πληροφορία που κρίνεται ότι άπτεται ενδεχόμενης ελεγκτικής ενέργειας.

Η λίστα

Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή, η καταχώρηση των υφιστάμενων εκκρεμών Πληροφοριακών Δελτίων, όσο και αυτών που εισέρχονται στην Υπηρεσία μετά την υπογραφή της απόφασης, πραγματοποιείται σε ηλεκτρονική εφαρμογή της Δ.ΗΛΕ.Δ., εισάγοντας τουλάχιστον τα κάτωθι στοιχεία αναλυτικά ανά πληροφοριακό δελτίο σε αντίστοιχα πεδία της εφαρμογής:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v