Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμούζης: Οι τράπεζες χρειάζονται νέο μοντέλο λειτουργίας

Ο απολογισμός της δράσης του γνωστού τραπεζίτη από τη θέση του επικεφαλής της ΕΕΤ και τι πρέπει να γίνει τώρα. Η σημασία του τεχνολογικού εξοπλισμού, οι επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και η στρατηγική για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από το Fintech. «Δεν έχει μέλλον το άνοιγμα καταστημάτων», ξεκαθαρίζει.

Καραμούζης: Οι τράπεζες χρειάζονται νέο μοντέλο λειτουργίας

Τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), αλλά και τα βήματα εκσυγχρονισμού της Ενωσης που έγιναν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ανέλυσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης, ο οποίος αποκάλυψε ότι τους επόμενους μήνες δεν θα εργάζεται στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η μεγαλύτερη πρόκληση εφεξής για τις τράπεζες αλλά και για το θεσμικό όργανο αυτών, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, είναι η βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού συστήματος προς την κοινωνία.

Για τις τράπεζες, πέραν του μεγάλου προβλήματος των μη εξευπηρετούμενων δανείων, η μεγαλύτερη απειλή αλλά και πρόκληση, από τώρα και για τα επόμενα χρόνια, είναι ο τεχνολογικός τους εκσυγχρονισμός, καθώς στο παιχνίδι της παροχής χρηματοοικονομικών προϊόντων μπαίνουν νέοι, ξένοι και εγχώριοι, ιντερνετικοί πάροχοι, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα στοιχεία, προσελκύουν τη φρέσκια πελατεία, καθώς με ένα κλικ δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να ανοίξει λογαριασμό, να αποκτήσει κάρτα αλλά και πρόσβαση σε χρηματοδότηση χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και φυσική παρουσία σε καταστήματα, μόνο και μόνο με την ηλεκτρονική κατάθεση της φορολογικής του δήλωσης και των λοιπών του στοιχείων.

«Το να ανοίγεις καταστήματα δεν είναι το μέλλον. Σήμερα η εξυπηρέτηση των πελατών σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ηλεκτρονικά. Και με την πλήρη άρση των capital controls, ο ανταγωνισμός από ξένες ιντερνετικές τράπεζες αλλά και από Ελληνες παρόχους όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Viva, που διαθέτουν ήδη πελατολόγιο, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός», τόνισε ο Ν. Καραμούζης και κάλεσε τις τράπεζες να δουν το νέο μοντέλο λειτουργίας τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα σύγχρονα δεδομένα που εισάγει στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η τεχνολογία.

Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί την απειλή αυτή και γι' αυτό προγραμματίζουν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους την επόμενη τριετία, παρά το γεγονός ότι προτεραιότητα των διοικήσεων αποτελεί, εξαιτίας και της πίεσης που δέχονται για επιτάχυνση των κινήσεων, η επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Το έργο στην ΕΕΤ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕΤ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εξελέγη στη θέση του προέδρου, σπάζοντας τον άγραφο νόμο βάσει του οποίου πρόεδρος της Ενωσης οριζόταν ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε και στις προκλήσεις αλλά και τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Ενωση τα τελευταία χρόνια, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο τραπεζικό και οικονομικό περιβάλλον.

Στην Ενωση για πρώτη φορά από το 2017 έχουν συσταθεί κοινές επιτροπές των τραπεζών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών, για τις αναπτυξιακές δράσεις κ.ά.

«Αναβαθμίσαμε τον ρόλο της Ενωσης εντός και εκτός Ελλάδας. Πραγματοποιήσαμε μπαράζ επαφών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου στο πλαίσιο της συλλογικότητας και της στήριξης του βασικού στόχου της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, να επικοινωνήσουμε τα κρίσιμα ζητήματα των τραπεζών αλλά και των επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Επιπρόσθετα επί της προεδρίας του, η Ενωση απέκτησε δύο νέα μέλη, την Praxia Bank και την IBG Ελλάδος, ενώ όπως τόνισε και ο ίδιος, αποκαταστάθηκε μία παράλειψη ετών, με τη βράβευση του επίτιμου προέδρου της Αlpha Βank, Γιάννη Κωστόπουλου.

Τι πρέπει να γίνει

Ο Νίκος Καραμούζης αναφέρθηκε και στις δύο μεγάλες εκκρεμείς υποθέσεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η νέα διοίκηση της Ενωσης. Η πρώτη υπόθεση αφορά την πρόταση που έχει καταθέσει η Ενωση επί της προεδρίας του, βάσει της οποίας η εταιρεία των συστημάτων πληρωμών ΔΙΑΣ θα πρέπει να ελέγχεται μετοχικά αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να είναι διακριτός ο ρόλος μεταξύ των τραπεζών και του επόπτη (ΤΤΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία ΔΙΑΣ το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην υλοποίηση της πρότασης στην ΕΕΤ, βάσει της οποίας προβλέπεται η αναβάθμιση του ρόλου του τραπεζικού μεσολαβητή, με στόχο η πλειονότητα των υποθέσεων που αφορούν διαφορές των πελατών με τις τράπεζες να επιλύεται εξωδικαστικά.

Το παλιό έχει πεθάνει

Σχολιάζοντας τον βασικό ρόλο που παίζουν οι επιχειρήσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι τους επόμενους μήνες «θα επιταχυνθεί ο ενταφιασμός πολλών επιχειρήσεων», αναφερόμενος σε επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς που δεν είναι βιώσιμοι, με βάση τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα και παράλληλα είναι υπερχρεωμένες.

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Νέα εποχή, νέα οικονομία, νέες επιχειρηματικές ανάγκες, χρειάζονται ένα νέο μοντέλο στρατηγικής και λειτουργίας από την πλευρά των επιχειρήσεων». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v